Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Meal of Ignorance is onderdeel van de Eat This Roadtrip: een reeks acties die plaatsvinden in de aanloop naar Wereldvoedseldag op 16 oktober. OneWorld nam alvast een voorproefje en sprak met twee van de initiatiefnemers van de Meal of Ignorance: Zoë Robaey (PhD-student in Delft bij het Center for Ethics and Technology) en Maartje Poelman (voedingswetenschapper).

Ik hoop dat ik lokaal wat teweeg kan brengen

Waar komt het idee vandaan?
Robaey: “Vanuit mijn persoonlijke interesse ben ik bezig met voedselverspilling. Ik kwam erachter dat wereldwijd 805 miljoen mensen ondervoed zijn en dat er tegelijkertijd 1,3 miljard ton voedsel wordt weggegooid. Daar wilde ik wat aan doen. Ik besef me dat ik door zo’n actie niet de wereld kan veranderen, maar ik hoop dat ik lokaal wel wat teweeg kan brengen.”

Poelman: “Als voedingswetenschapper hou ik me dagelijks bezig met voedingsgerelateerde problemen of oplossingen. We luisteren naar andere onderzoekers, lezen publicaties en bedenken met verschillende disciplines hoe het zit. We betrekken graag iedereen in dit vraagstuk, want dan bereiken we zoveel mogelijk mensen. Tijdens het diner delen we onze kennis met het publiek en luisteren we naar hun reacties op onze bevindingen, zodat deze toegepast kunnen worden in ons onderzoek.”

Hoe ziet de actie eruit?
Robaey: “Zestig mensen schuiven aan bij het driegangendiner, dat plaatsvindt bij het stadslandbouwbedrijf Uit Je Eigen Stad in Rotterdam. De eerste gang staat in het teken van voedselkwantiteit. Tijdens deze maaltijd komt de hoeveelheid voedsel die we nuttigen ter sprake. De tweede gaat over voedselkwaliteit, dit gerecht staat in het teken van gezond eten, de kwaliteit. Tenslotte serveren we een dessert dat ruimte biedt voor discussie. Wat weet iedereen en hoe denken wij samen het verschil te maken? Kortom: kom vooral kijken, beleven en proeven.”

We verzekeren de bezoekers dat ze door de maaltijden niet snel vergeten wat die avond is verteld

Poelman: “Wij, als voedingswetenschappers, willen met onze good food actie de wetenschap naar het publiek brengen en met hen in debat gaan. Wetenschappers en ervaringsdeskundigen uit het voedingsveld geven interactieve en toegankelijke presentaties over de laatste stand van zaken op het gebied van voeding en gezondheid. Zij gaan in op onderwerpen als het ontstaan van obesitas. Wie is hier eigenlijk verantwoordelijk voor? Zijn dat de mensen zelf of hebben anderen hier ook invloed op?

Wat is het doel van de actie?
Robaey: “We willen dat de bezoekers niet vergeten wat er wordt gezegd, dat doen we door de maaltijden te laten shockeren en zorgen dat ze aanzetten tot nadenken. We hopen ook dat de bezoekers de informatie delen met hun vrienden en familie.”

Waarom 'Meal of Ignorance'?

Tijdens het brainstormen merkten vrienden van Zoë Robaey op dat het principe leek op de Veil of Ignorance van de Amerikaanse filosoof John Rawls. “Mensen hebben een soort sluier van onwetendheid over zich als het op voedsel aankomt. Maar ook kunnen ze soms niet altijd de juiste keuzes maken, doordat ze bijvoorbeeld niet genoeg weten.”  

Wat gaan jullie klaarmaken?
Robaey: “Ik denk dat we de gerechten maken van eten dat geproduceerd is door stadboerderij Uit Je Eigen Stad. Maar meer verklap ik niet. Via de geserveerde maaltijden maken we je bewust van de voedingskeuzes. Beslis je zélf over wat er op je bord terechtkomt? Of zijn er andere ‘krachten’ die deze keuzes voor je maken. Tijdens de Meal of Ignorance worden deelnemers geconfronteerd met de problemen die onze manier van eten heeft. Natuurlijk gaan we ook in op oplossingen voor deze problemen.”

Zestig mensen kunnen bij dit spannende driegangendiner aanschuiven. Robaey hoopt vooral personen aan te trekken die op dit moment nog niet bezig zijn me voedselconsumptie. “Als we die mensen kunnen bereiken, is er al een eerste stap gezet.”

Dit artikel is onderdeel van een reeks artikelen over de deelnemers van de Eat This Roadtrip, een initiatief van FoodGuerrilla. Zij helpen tien teams om wervelende good food acties – waarvan Meal of Ignorance er één is – op te zetten en zo aandacht te vragen voor Wereldvoedseldag. Kijk voor meer informatie over het slotevent en acties bij jou in de buurt op FoodGuerilla

Over de auteur

Evita Bruin is stagiair bij OneWorld. Ze volgt de studie Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief