Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Ivoorkust en Ghana zijn samen goed voor ongeveer twee derde van de wereldwijde cacaoproductie. Maar aan de teelt komen vaak illegale praktijken te pas. Zo worden de gewassen illegaal geteeld in nationale parken, zegt de ngo Mighty Earth. Daardoor heeft de productie geleid tot massale ontbossing.

Beide landen hebben nu raamakkoorden opgesteld met maatregelen om een einde aan te maken aan de ontbossing, en bosgebieden te herstellen die al vernield zijn. De akkoorden werden vorige week op de klimaatconferentie in Bonn gepresenteerd.

Agrobossen

Ivoorkust wil onder meer de illegale teelt op 2 miljoen hectare beschermd gebied legaliseren. In deze “beschermde agrobossen” mag de bestaande teelt doorgaan, terwijl nieuw bos wordt aangeplant. Op die manier komt de export van het land niet in gevaar.

Ghana belooft onder meer om vanaf 1 januari 2018 geen bos meer op te offeren voor cacaoteelt. Productie in nationale parken en wildreservaten is vanaf die datum verboden, behalve door bedrijven die op 1 januari 2018 een legale status hebben.

Klimaatdoelen

Het tegengaan van ontbossing is belangrijk in de strijd tegen de klimaatverandering en het halen van de klimaatdoelen van Parijs.

Mighty Earth noemt de akkoorden een “begin van pogingen om de ontbossingscrisis in Ivoorkust en Ghana op te lossen, niet het einddoel.” De milieugroep wijst ook op andere ongewenste praktijken in de cacaosector, zoals kinderarbeid en slechte arbeidsomstandigheden in het algemeen.

Bij de ondertekenaars van de raamakkoorden zijn een aantal grote spelers uit de cacao- en chocoladesector, waaronder Nestlé, Mars, Cargill, Sainsbury’s, Olam, Barry Callebaut en Ferrero. Van deze bedrijven wordt verwacht dat ze in financiële en technische zin bijdragen aan een duurzame cacaoproductie.

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

230308_MtMf23_OnlineBanners_5_600x500