Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

‘Rotterdam is een lelijke, grijze grauwe stad en het bezoeken niet waard.’ Dit een beetje de kern van de visie die veel van mijn Amsterdamse vrienden op de havenstad hebben. En toegegeven, mijzelf kon enig Mokumcentrisme tot recentelijk niet ontzegd worden. Rotterdam kampt echter onterecht met een zichzelf in stand houdend imagoprobleem; niemand zoekt vrijwillig een lelijke, grauwe, grijze plek op, en zo geeft de drager van dit stereotype beeld zichzelf geen kans het te doorbreken.

Alles wat bijzonder is moet van ver komen, een hardnekkige misvatting die we zelfs bij voedsel hebben. Natuurlijk is het prima om op zijn tijd een mango uit Mali aan te schaffen of sperziebonen uit Egypte, maar er valt ook veel te halen uit onze eigen bodem en eetcultuur. Ik kom er keer op keer achter dat er in mijn directe omgeving evenveel te ontdekken is.

Zo zet Rotterdam zijn stedelijke eetcultuur ruim 5 weken lang volledig in de aandacht tijdens World Food Festival. Het credo ‘Niet lullen maar poetsen’ heeft Rotterdam nog steeds hoog in het vaandel staan. Tijdens de organisatie van een dagvullend programma over de stedelijke eetcultuur van Rotterdam op 18 oktober as. wordt er flink gepoetst! Ongeremde ondernemers als Bob Richters, Caroline Zeevat en Linda Roodenburg vinden culinaire oplossingen voor sociale problemen. Jonge chefs als Jim de Jong en Pepijn Schmeink durven succesvolle formules los te laten om nieuw avontuur op te zoeken. Er worden oesterzwammen gekweekt in een verlaten tropisch zwembad én er is een hoogleraar gespecialiseerd in de kiloknaller kapsalon. Nederlands’ meest actieve strijders voor zeewier in burgers en kromme groenten in de supermarkt komen uit Rotterdam. Om nog maar te zwijgen van de oprichter van Voedselbank Nederland én de bekendste food designer van het land. Al deze mensen en nog veel meer nemen het podium op vrijdag 18 oktober in de Arminiuskerk, om andere Rotterdammers (en hopelijk mensen uit heel Nederland) te laten weten hoeveel gave dingen er in hun stad gebeuren.

En na Rotterdam? Hopelijk organiseren we in de komende jaren zowel Wat Eet Groningen? als Nini anakula Nairobi? In de tussentijd raad ik twee dingen aan: haal de lelijkste stad voor de geest die je kan bedenken, en ga na of je je baseert op een daadwerkelijk bezoek aan de stad of op een stereotype. In beide gevallen; ga er op ontdekkingstocht. Ten tweede; kom vrijdag 18 oktober naar Rotterdam!

date-event[1]

Kaarten zijn te koop op http://www.wateetrotterdam.nl/tickets/

Digitale flyer van Wat eet Rotterdam

Maarten Kuiper is freelancer bij Food Cabinet, een adviesbureau gespecialiseerd in voedselvraagstukken.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief