Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Ook de zogeheten 'biologisch afbreekbare' plasticdeeltjes worden verboden, omdat die in water meestal toch niet afbreekbaar blijken te zijn. 

Eén tube scrubcrème kan meer dan 100.000 microdeeltjes bevatten. Omdat ze zo klein zijn, worden ze niet tegengehouden door waterzuiveringsinstallaties. Naar schatting belanden er jaarlijks 2900 miljard microdeeltjes in Amerikaanse waterwegen.

Uit een recent onderzoek blijkt dat een kwart van de vis die gekocht wordt op markten in Californië, plastic heeft ingeslikt. Organismen die in het water leven, zien de plasticdeeltjes vaak voor voedsel aan en eten ze op, inclusief de aangehechte toxinen.

"Onze oceanen worden overspoeld met microplastics die zeevogels, schildpadden en ander zeeleven bedreigen. Nu kunnen wij stoppen nog meer toe te voegen aan de duizenden miljarden deeltjes die al in het milieu zijn", zegt Blake Kopcho van het Center for Biological Diversity in een reactie op de nieuwe wetgeving. "Op deze manier komt een einde aan een zinloze en schadelijke vorm van plasticvervuiling, nog voordat die de kans krijgt de oceaan te bereiken."

Lees hier hoe microplastics door de Plastic Soup Foundation worden verslagen.

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief