Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De veeteelt stootte in 2011 elf procent meer methaan uit dan het VN-klimaatpanel had geschat. De studies waarop het klimaatpanel zich baseerde, gebruikten achterhaalde gegevens, stellen onderzoekers van het Amerikaanse ministerie van Landbouw.

Vooral Azië, Latijns-Amerika en Afrika

De Amerikaanse onderzoekers maakten een update. Ze verzamelden de meest recente gegevens voor runderen en varkens per regio. Op heel wat plaatsen in de wereld groeit de veestapel sterk. Ook worden grotere dieren gekweekt en consumeren die meer voedsel. Vooral in Azië, Latijns-Amerika en Afrika is de methaanuitstoot door de veeteelt sterk gestegen. In Europa, de VS en Canada daalde deze uitstoot.

Klimaatakkoord van Parijs

De onderschatting van de methaanuitstoot door veeteelt is een bijkomend probleem voor het klimaatbeleid en de uitvoering van het Klimaatakkoord van Parijs. Methaan is een broeikasgas dat krachtiger is dan CO2. Het blijft minder lang in de atmosfeer maar houdt wel meer zonnestraling vast, waardoor het de aarde sterker kan doen opwarmen.

Sinds 2006 neemt de uitstoot van methaan snel toe. Het is goed voor 16 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen.

De methaanuitstoot bij runderen ontstaat vooral tijdens de spijsvertering. Het gas komt via boeren en winden vrij. Varkens zijn de grootste bron van methaanuitstoot uit mestopslag.

De studie verscheen in het vaktijdschrift Carbon Balance and Management.

Lees ook:

2014-05-06-at-02-56-27

Klimaatverandering: ‘Als we nu beginnen, zijn we nog net op tijd’

Sybrand Buma naar Spitsbergen? We kunnen nog steeds onder de twee graden opwarming…

3626697_300x300

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief