Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Vergaderen kan tegenwoordig op steeds meer bijzondere plekken, midden in de natuur. Bijvoorbeeld op de zolder van een zorgboerderij of in een historische boerderij van Natuurmonumenten. Het bedrijf KantoorKaravaan plaatste afgelopen jaar op veel groene plekken hun caravans, ofwel off the grid kantoorunits. Bedrijven en zzp’ers kunnen die huren voor brainstormsessies en vergaderingen. “Door werken in de natuur ontstaat er verbinding tussen werknemers. Je bent buiten en meer één met de elementen. Door de rust en de rijkheid van de natuur, kom je tot nieuwe inzichten”, zegt oprichter Frank Gorter.


Foto: Sustainsville

Hij komt uit de ‘landgoederenwereld’ en werkt als rentmeester. “Een gesprek in de natuur verloopt heel anders. Dat komt door de context.” Met name bedrijven die duurzaamheid al hoog in het vaandel hebben staan, voelen zich hier nu tot aangetrokken, zegt Gorter. “Vaak merken ondernemers het verschil pas nadat ze het echt zelf hebben ervaren. Ze daarvan op voorhand overtuigen is nog lastig.” 

Uit de dagelijkse werksleur

Het groen vergaderen past volgens trendwatcher Marcel Bullinga van Futurecheck naadloos in de trend van ‘diffuus werken’. “Werknemers hoeven niet meer iedere dag naar het traditionele kantoor of een fabriek. Door de digitalisering kunnen ze overal werken. Ze kunnen iedere dag bepalen wat voor ruimte ze nodig hebben. De ene dag heb je behoefte aan stilte, de andere aan een goede vergaderruimte. Dit heeft geleid tot een explosie van werkplekken op bijzondere locaties, waaronder in de natuur.”

Op de werkvloer komt de afgelopen jaren steeds meer aandacht voor de ‘prettige werkbeleving’ van de werknemer. Burnouts worden vaak veroorzaakt door overmatige drukte en een gebrek aan inspiratie en bevlogenheid. Nu de economie weer aantrekt, is er meer aandacht voor het lichamelijk en geestelijk welbevinden van werknemers. Uit steeds meer onderzoeken, bijvoorbeeld van bedrijfspsycholoog Tony Crabbe, blijkt dat voortdurend bereikbaar en offline zijn en achter een beeldscherm zitten niet bijdraagt aan de productiviteit en creativiteit. 

Niet alle bedrijven staan te springen om een afdeling een dagje in het bos te laten werken

“Het geluksgevoel en productiviteit zijn steeds belangrijker en daar hoort vergaderen op een prettige plek ook bij”, stelt Bullinga. Toch staan niet alle grote bedrijven vooraan om een afdeling een dagje in het bos te laten werken. Liever vragen ze medewerkers om precies om acht uur achter in de file aan te sluiten om op tijd in een grijs kantoorgebouw te zijn. Bullinga: “Deze ontwikkelingen zijn nog vrij nieuw en daar moeten traditionele bedrijven nog aan wennen. Zzp’ers zijn vaak voorlopers. Die werken constant op andere plaatsen. Als werknemers uit het zicht raken, gaat eigen verantwoordelijkheid en output een grotere rol spelen en dat vinden sommige managers knap lastig.”

Ontsnappen uit de hectiek

Natuurmonumenten biedt veel groene locaties aan, zoals forten, kastelen en bezoekerscentra. Nicole Hoven is beheerder van de Zuid-Hollandse boerderij van Natuurmonumenten aan de Ackerdijkse plassen, op een steenworp afstand van Rotterdam. “Steeds meer verschillende bedrijven weten ons te vinden: van medewerkers van non-profit organisaties tot verzekeringsmaatschappijen, ziekenhuizen of trainingsbureaus. Ze willen vooral even ontsnappen uit de hectiek van alledag, maar zonder al te veel reistijd.”

De Ackerdijkse plassen liggen om de hoek bij het Rotterdamse vliegveld.  Buiten het broedseizoen kun je tijdens de lunchpauze mee met de boswachter op excursie. Het aantal boekingen nam afgelopen jaren toe. Tachtig boekingen had Hoven vorig jaar. Een lichte stijging van 5 procent ten opzichte van het jaar ervoor. “We verwachten dat het zeker nog door stijgt.” Dat is deels ook te danken aan de toegenomen aandacht die Natuurmonumenten daarop vestigt en het aantrekken van de economie. Bedrijven hebben weer budget om extern te vergaderen. “Ze verwachten zo’n plek niet in deze omgeving. Van de ene op de andere minuut staan ze midden in de natuur en stappen ze een andere wereld binnen”, zegt Hoven. “Dat heeft effect op je gemoed en dus ook op de vergadering.”

Marlies DinjensFoto en © Yvonne Witte

Over de auteur

Freelance journalist

Marlies Dinjens is journalist en tekstschrijver en schrijft graag over duurzaamheid. Ook is ze docent op de Hogeschool van Amsterdam.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief