Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

In hun eerste uitgebreide evaluatie van de oceanen stellen de Verenigde Naties (VN) dat een verder uitstel van een grondige aanpak tegen het verval van de oceanen, zal leiden tot hogere socio-economische en milieukosten. De evaluatie 'World Ocean Assessment' telt 55 hoofdstukken en zal worden voorgesteld op de vierdaagse bijeenkomst die vandaag van start gaat.

De 22 deskundigen, die uit een groep van 600 experts wereldwijd werden gekozen, onderzochten de elementen die van invloed zijn op het ecosysteem van de oceanen en de mariene biodiversiteit. Daaronder vallen zaken zoals de klimaatverandering, de aanwezigheid van zee-ijs, verzuring van het zeewater, activiteiten op de oevers, visserij en scheepvaart. De conclusie van het rapport is duidelijk: de oceanen bevinden zich 'in een rampzalige toestand'.

Economie bedreigd
"Het rapport bewijst zwart op wit dat de staat van onze oceanen erbarmelijk is", zegt John Tanzer, directeur mariene aangelegenheden bij het Wereld Natuur Fonds. "Ook de economie die uit de mariene wereld voortkomt, wordt bedreigd." Volgens de VN bedekken de oceanen meer dan 70 procent van het oppervlakte van de aarde en zijn meer dan 3,5 miljard mensen ervan afhankelijk voor hun inkomen, voedsel en energie. Het WNF stelde in een studie die in april werd voorgesteld dat de niet aangeboorde rijkdommen in de oceanen worden geschat op 24 biljoen dollar, de totale grootte van de grootste wereldeconomieën.

De oceaan concurreert qua rijkdom met de rijkste landen, maar het is toegestaan om het te laten zinken tot het niveau van een mislukte economie

De studie waarschuwde echter dat het omschrijven van de oceanen als economische grootmachten een van de redenen is van de overexploitatie en de uitbuiting. "De oceaan concurreert qua rijkdom met de rijkste landen ter wereld, maar het is toegestaan om die te laten te zinken tot het niveau van een mislukte economie", zegt Marco Lambertini, directeur-generaal van de internationale tak van het WNF. "Als verantwoordelijke aandeelhouders, kunnen we niet verwachten dat we roekeloos de waardevolle activa van de oceaan opsouperen zonder te investeren in diens toekomst." 

In vergelijking met de wereldtop van economieën zou de oceaan op de zevende plaats moeten staan met een jaarlijkse waarde van goederen en diensten van 2,5 biljoen dollar, aldus de studie.

[[{“fid”:”39634″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Neem een abonnement op OneWorld”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Neem een abonnement op OneWorld”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Neem een abonnement op OneWorld”,”title”:”Neem een abonnement op OneWorld”,”style”:”height:72px; width:581px”,”class”:”file-default media-element”}}]]

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief