Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

In de droge gebieden in Afrika, Zuid-Amerika en Azië vormen de heuvels een noodopslag van voedingsstoffen en vocht, besluiten onderzoekers in het tijdschrift Science. Het netwerk van tunnels onder de aarde geleidt water beter in de grond, waardoor de plantengroei beter gedijt op en rond de heuvels. Zo zijn gebieden met termietenheuvels beter in staat om droge periodes te overleven. De termietenheuvels kunnen dus een belangrijke rol spelen in de strijd tegen de oprukkende woestijn.

Niet alleen maar een plaag
"Deze studie toont aan dat termietenheuvels een belangrijke schuilplaats vormen voor planten en helpen om grote regio's van Afrika te beschermen tegen de effecten van droogte", zegt Doug Levey van de National Science Foundation. "Het is duidelijk het niet alle termieten als plagen beschouwd moeten worden."

"Omdat het water dankzij de termieten beter in de aarde kan dringen, groeien de planten in de buurt van de heuvels alsof er meer regen is", zegt auteur Corina Tarnita, van de Universiteit van Princeton. "De planten op en rond de heuvels zingen het langer uit en nemen minder snel af. Ook als er erg droge periodes optreden en de begroeiing verdwijnt, komt ze nadien sneller terug. Zolang de heuvels er zijn, heeft het ecosysteem meer kans om zich te herstellen."

Foto: cc

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

230308_MtMf23_OnlineBanners_5_600x500