Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Toen de internationale gemeenschap eind 2015 in Parijs overeenkwam om de klimaatverandering onder de 2 graden Celsius te houden, werd dat akkoord door bijna alle landen ter wereld ondertekend. Enkel Nicaragua en Syrië waren er niet bij: Nicaragua eiste een veel strenger verdrag – Syrië was volop in een burgeroorlog verwikkeld.

Maar in september al liet Nicaragua weten dat het alsnog het verdrag zal ondertekenen. Vandaag (dinsdag) raakte op de huidige klimaattop in het Duitse Bonn bekend dat ook Syrië onverwacht tot het klimaatverdrag toetreedt.

Symbolisch

Voor de uitstoot van broeikasgassen betekent de Syrische toetreding weinig, maar symbolisch heeft het nieuws wel veel gewicht. Het betekent dat de Verenigde Staten nu helemaal geïsoleerd staan in hun verzet.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in juni aangekondigd zijn land te willen terugtrekken uit het verdrag, dat onder zijn voorganger Obama werd onderhandeld. Maar binnen de VN-procedure kan dat pas tegen 2020. Als Trump doorzet, worden de VS het enige land ter wereld dat geen deel uitmaakt van het verdrag.

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief