Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De ballen, die iets groter zijn dan een tennisbal, hebben door de jaren heen verschillende functies gehad. Zo deden ze dienst als vogelverschrikker bij vliegvelden of als dampdempers bij grote ammoniaktanks. 

Een paar jaar geleden ontdekten Amerikaanse wetenschappers dat de ballen ook een reinigende werking hebben op grote wateroppervlaktes. Ze voorkomen namelijk dat bromide (dat van nature in grondwater voorkomt) en chloor (dat als desinfectiemiddel wordt ingezet) in contact komen met zonlicht. Zodra dat gebeurt kan het namelijk kankerverwekkend worden voor de mens. Daarnaast zorgen ze ervoor dat het water niet te warm wordt waardoor het snel verdampt.

Momenteel drijven er zo'n 96 miljoen ballen in een waterreservoir in Los Angeles. In onderstaande video is te zien hoe de schaduwballen te water worden gelaten.

Lees hier meer over de methode en lees hier meer over de Californische droogte.[[{“fid”:”39014″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”schaduwballen te water in Californië”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”schaduwballen te water in Californië”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Reservoir No. 2 – Shade Balls Full video”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief