Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Nadat hij eerder onder meer een zandbank in de Sahara voor zijn 'Pink State project' roze had gemaakt, was het nu de beurt aan een IJslandse geiser. Maar toen de beelden van de spuitende roze heetwaterbron op de Facebook-pagina van Evaristti verschenen, ging het los. 'Elke kunstenaar kiest z'n eigen canvas, maar zodra de natuur schade wordt toegebracht, moet je je grenzen kennen', zo luisterde een van de commentaren. Daarnaast werd hem arrogantie (door geen vergunning aan te vragen) en een gebrek aan respect voor IJsland verweten. 'Doe je kunst in je eigen land, loser', was een nog milde reactie.

Ook bijval
Toch kreeg Evaristti ook bijval van een kleine groep mensen. Een vrouw schaamde zich voor de manier waarop de kunstenaar door de mangel werd gehaald en vroeg zich af of dezelfde mensen ook zo tekeer gaan tegen grote bedrijven die in veel grotere mate de natuur verwoesten, zoals textielverffabrieken in Bangladesh die hele rivieren verkleuren.

Evaristti zelf is zich overigens van geen kwaad bewust. "De verf die ik heb gebruikt is onschuldig." Bovendien ziet hij ook het positieve van alle consternatie. "Het laat zien dat mensen in IJsland zich bekommeren om en liefde hebben voor de natuur." Inmiddels is hij zonder de boete te betalen uit IJsland vertrokken. Toch sluit hij niet uit dat hij nog terugkomt om de boete alsnog te voldoen.   

Bekijk hier de video van de roze geiser.
[[{“fid”:”36333″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”roze geisers in IJsland”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”roze geisers in IJsland”},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“alt”:”Artist Marco Evaristti releases incredible video of PINK geyser”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief