Jordanië, Israël en Syrië hebben jarenlang liefst 90 procent van zuidwaartse stroming van de  Jordanese rivier afgenomen voor landbouw en industrie. Dat heeft de Dode Zee, het laagste punt op aarde, drastisch doen krimpen. Wanneer het kanaal er eenmaal ligt zal het jaarlijks 1,5 miljard kubieke water rondpompen. Het project, waaraan Jordanië, Israël en Palestina deelnemen, zal niet alleen het waterpeil van de Dode Zee herstellen, maar ook hydro-elektriciteit genereren om zoutwater in zoetwater om te zetten en de bevolking van energie en drinkwater te voorzien. Daarnaast kan de samenwerking die voor de aanleg van het kanaal nodig is voor een betere verstandhouding zorgen tussen de Israëlische, Jordanese en Palestijnse overheden.

De Dode Zee bevindt zich 427 meter onder zeeniveau. In de afgelopen vijftig jaar is het water in het meer al ruim 30 meter gezakt. Met een snelheid van 1,3 meter per jaar, zal het zoute water van de Dode Zee in mum van tijd verdwenen zijn. Het zoutpercentage van 33 procent maakt het dat mensen zonder moeite blijven drijven. De aanleg van het Rode Zee-kanaal kan ervoor zorgen dat je ook in de toekomst nog kan ronddobberen in de Dode Zee. 

Lees hier verder voor meer informatie.

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief