Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Beeld je eens in: je bent 24 en je wilt wat. Op je spaarrekening staat een paar duizend euro, en je vraagt je af of dat op de bank moet  blijven staan. In je omgeving zie je steeds meer mensen die hun spaargeld in bitcoins en allerhande andere crypto currencies steken. Geld verdienen met geld en zo werken aan een betere toekomst. Voor jezelf. Peter de Koning zag dat en besloot: ik ga investeren in een betere toekomst voor de wereld.

Eerder dit jaar reisde hij af naar de Filipijnen, meer specifiek het eiland Mindanao. Daar ontmoette hij Datu, stamhoofd van de inheemse Higaonon, na maanden met hem geskypet te hebben. Die paar duizend euro stak De Koning begin dit jaar namelijk in 50 hectare regenwoud – heilig woud – om dat vervolgens aan de Higaonon te schenken, die daar al zolang ze zich kunnen heugen leven. Dat was nodig: het land was te koop komen te staan en met name de mijn-, hout, palmolie- en kokosindustrie toonden interesse. Dan is het gemakkelijk te voorspellen wat er met zo’n woud gebeurt.

“Elk stamhoofd is officieus eigenaar van een stuk grond”, vertelt De Koning. “De laatste jaren zie je hoe steeds meer van die stamhoofden overgaan tot verkoop van de grond. Daartoe worden ze soms uit financiële nood, soms met harde hand en af en toe door geldlust gedwongen. In het geval van de Higaonon is het zo dat het stamhoofd van een van de clans ervoor gekozen heeft het land te verkopen. Datu en zijn clan willen op het land blijven wonen en het gebied in stand houden, maar hebben zelf niet genoeg geld om het over te nemen.”

Dan sta je om je heen te kijken en denk je ‘dit is allemaal maar mooi gered’.

Heroes & Friends

Met de Higaonon kwam hij in contact nadat De Konings broer Michiel, die bij het crowdfundingplatform Heroes & Friends werkt, hem en zijn zak geld wees op een crowdfundingsactie van de Filipijnse stichting Tribes & Nature Defenders. Een Skypegesprek met Datu was voor De Koning genoeg om te besluiten: dit is belangrijk. De deal was snel gesloten en sindsdien is er nauw contact onderhouden, wat uiteindelijk tot het bezoek aan Mindanao leidde.

Als De Koning vertelt over dat bezoek, de ontmoeting met Datu en de rondleiding door het heilige woud door een aantal stamleden, krijgt hij lichtjes in z’n ogen en worden z’n armbewegingen steeds wijdser. “Ze wilden me alles laten zien”, vertelt hij. “Gewapend met machetes werden net bewandelbare paden door het woud geslagen – binnen tien minuten werd er een trap geïmproviseerd die me naar de bovenkant van een waterval leidde.” Het woord indrukwekkend dekt volgens De Koning maar nauwelijks de lading. “Dan sta je om je heen te kijken en denk je ‘dit is allemaal maar mooi gered’.”

IMG_20180329_104331

Meer hulp

De andere helft van het heilige woud staat nog te koop. 8,5 duizend euro is nodig om ook die helft uit handen van mijn-, hout, palmolie- en kokosindustrie te houden. Het geld van De Koning is op; daarom organiseert hij nu zelf een crowdfundingsactie die 21 juni met het evenement Forest Heroes wordt afgetrapt. Er is nogal wat haast bij: het stuk grond wordt in principe deze maand verkocht. Er zijn al verschillende mijnbouwbedrijven langs geweest om de grond te inspecteren en interesse te uiten. De Koning: “Hoewel de eigenaar de stam het stuk grond gunt, heeft hij het geld snel nodig omdat hij na een verkeersongeluk een dure operatie moet ondergaan, er zijn een paar aanbetalingen gedaan en het land is nu aan de stam beloofd, maar de rest van het geld moet nu wel snel op tafel liggen.”

“Het geïnvesteerde geld zie je niet terug – het woud schenken we aan de stam, de mensen die er altijd al gewoond hebben. Er zijn wel contracten opgesteld die stellen dat het in principe geen tweede keer verkocht mag worden, hoewel ik daar niet bang voor ben.” Wat mensen die meedoen aan de actie dan precies krijgen voor hun geld? “De rest van je leven een goed verhaal: ‘mede dankzij mij blijft er een stuk regenwoud voortbestaan’.”

Stuk regenwoud kopen? Kom op 21 juni naar Forest Heroes in de Impact Hub in het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Ook mooi: tijdens dat evenement vertoont Peter voor het eerst de documentaire die hij op Mindanao schoot. Kan je meteen zien waar je het voor doet.

R1-08572-0018

Over de auteur

Channa Brunt is een maatschappelijk betrokken journalist, in het bijzonder begaan met dier (van insect tot varken) en milieu. Die twee …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief