Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Prototype Plastic Madonna

Initiatiefnemer Peter Smith van Stichting Klean en de Dopper Foundation: “Het beeld is alleen te maken als 100.000 mensen iets heel kleins doen: één stuk zwerfafval oprapen. Al deze plastic flesjes zullen verwerkt worden tot grondstof voor weer honderden 3D printers die allemaal een stukje beeld printen. De Plastic Madonna is een symbool van de kracht van de mensheid: het toont aan dat zelfs een kleine handeling er toe doet.”

Plastic is problematisch
Momenteel drijft er naar schatting 50 tot 100 miljard kilo plastic in de oceaan. Door degradatie en fragmentatie van plastics tot kleine deeltjes, verandert het water uit de zee in microplastics. Vissen en andere dieren in de zee die dit opeten – omdat ze het voor voedsel aanzien –  worden ziek en gaan dood. Het giftige afval dringt via vissen en schaaldieren ook door in de voedselketen van de mens.

Plastic afval komt voornamelijk door lozingen van fabrieken op land. Daarna zijn schepen, vissers en de offshore industrie belangrijke vervuilers. Het probleem van plastic is dat het niet op natuurlijke wijze vergaat. Op den duur valt het wel uiteen in steeds kleinere stukjes. Maar het blijft voortleven. Bovendien: hoe kleiner de plastic stukjes, hoe moeilijker het is om op te ruimen in zee.

Oceanen omvatten ruim 70 procent van de aarde, ze zijn de elementaire zuurstofleveranciers voor de mens. Voor meer dan de helft van de wereldburgers is de oceaan de primaire voedselbron.

Als een op de vier Nederlanders één stuk zwerfafval per dag oppakt, ligt er na drie dagen geen zwerfvuil meer.

Madonna maakt bewust
De Plastic Madonna  is een moeder die haar kind aan de borst voedt. Geen toevallige keuze, aldus Smith: “We willen duidelijk maken dat plastic zwerfafval terechtkomt in ons voedsel én in dat van onze kinderen.” 

Smith irriteert zich aan zwerfafval. Ook vindt hij het belangrijk om aan te geven dat je met kleine stappen al veel vooruitgang kan boeken. “Als een op de vier Nederlanders één stuk zwerfafval per dag oppakt, ligt er na drie dagen geen zwerfvuil meer.”

Hij vervolgt: “Mensen hoeven zich echt niet te schamen om troep van iemand anders op te rapen. Integendeel. Psychologen bevestigen dat wanneer je elke dag een onbaatzuchtige handeling verricht, dat bijdraagt aan een beter geluksgevoel.”

Plastic soep eten
16 oktober is het Wereldvoedseldag. In de aanloop daarnaartoe zal Stichting Klean een grote plastic soep bereiden op het Centraal Station van Den Haag. De soep, gemaakt van zwerfafval, serveren ze aan voorbijgangers. Op die manier vragen ze aandacht voor het zwerfafval in de zee.

Smith: “We denken vaak: het is maar een druppel op een gloeiende plaat. Maar dat betekent wel dat we zo’n 16.9 miljoen druppels in Nederland hebben. Als iedereen iets doet, is het probleem straks opgelost.”

Dit artikel is onderdeel van een reeks artikelen over de deelnemers van de Eat This Roadtrip, een initiatief van FoodGuerrilla. Zij helpen tien teams om wervelende good food acties – waarvan de Plastic Madonna er een is – op te zetten en zo aandacht te vragen voor Wereldvoedseldag. Kijk voor meer informatie over het Eat This slotevent en acties bij jou in de buurt op FoodGuerilla. 

[[{“fid”:”36878″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Neem een abonnement op OneWorld”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Neem een abonnement op OneWorld”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Neem een abonnement op OneWorld”,”title”:”Neem een abonnement op OneWorld”,”style”:”height:72px; width:581px”,”class”:”file-default media-element”}}]]

Over de auteur

Bezoek auteurspagina
bewerkt3-

Over de auteur

Leontien Aarnoudse is journalist en bij OneWorld redacteur van het Powerswitch-platform. Ze schrijft vooral over energie, voedsel, landbouw …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief