Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

In 1919 stierf de laatste wilde Europese laagland wisent in het oerbos van Bialowieza. Gelukkig waren er toen nog 7 wilde exemplaren die in gevangenschap in Europa leefden. Die 7 exemplaren zijn de ouders van alle wisenten die nu in Europa rondlopen. Op het moment zijn dat er naar schatting 3600. Door de zeer beperkte hoeveelheid genetisch materiaal is de populatie echter uiterst kwetsbaar, een stevige virusziekte zou gemakkelijk alle wisenten weer kunnen uitroeien. Verdere toename in aantallen in de hoop dat de genetische variatie dan langzaam weer toeneemt is dan ook essentieel om de soort uit de gevarenzone te krijgen. Poolse boswachters lijken echter opnieuw de keuze te maken voor snelle winst en simpele exploitatie van bos en natuur in Polen.

Wisent als trofee

Conditie

Hoewel de vergunning nog niet is afgegeven, lijkt het zeer waarschijnlijk dat op aangeven van de huidige Poolse minister van Milieu, Jan Szyszko, ook nu weer toestemming zal worden gegeven voor afschot van de 10 wisenten in het woud van Borecka. De minister heeft eerder in het geval van het oerbos van Bialowieza laten zien dat hij zich weining gelegen laat liggen aan het natuurbeschermingsbelang. De argumentatie die voor het afschot wordt gegeven is dat een aantal jonge wisenten en een paar oude wisenten in slechte conditie zijn. Afschot is dus gerechtvaardigd omdat ze anders toch zouden sterven in de koude Poolse winter. Maar deze bewering is op niets gebaseerd. Omdat het ook in Polen nog steeds geen winter is, zijn de wisenten nog geen grote kuddes gaan vormen, en is het onmogelijk de dieren te observeren en de conditie van de individuele dieren vast te stellen. Bovendien is er door de hoge temperaturen meer dan genoeg voedsel beschikbaar. De aanleiding is vermoedelijk vooral een economische.

Jachttrofeeën te koop

Hoewel er in Polen ruimte genoeg is, wordt er in de gebieden waar wisenten voorkomen toch gekozen voor het bijvoeren van de dieren. Dat bijvoeren gebeurt met hooi dat ingekocht wordt bij lokale boeren. Jaarlijks kost het onderhoud van een wisent bijna € 1.000 aan voer. Hoewel er geen enkele biologische noodzaak is dat te doen, en zowel de wisenten als het bos juist gebaat zijn bij een minder kunstmatige situatie, gebeurt het toch en worden de wisenten dus eigenlijk als een soort veredelde koeien gevoerd. Het toeval wil dat er naast een leuke besparing op het voer voor de boswachterij met het afschieten van de wisenten ook een leuke winst te boeken valt. Wisenten zijn onder jagers zeer gewild door hun grootte. Ze leveren een in hun ogen geweldige trofee op. Bedrijven die zich specialiseren in de jacht op wisenten lijken er ook al vanuit te gaan dat er dit jaar op wisenten gejaagd mag gaan worden ondanks dat er nog geen enkele vergunning is afgegeven. Voor het afschieten van 1 wisent wordt door een jager aan de boswachterij een bedrag tussen de € 3.000 en de € 8.000 betaald een welkome aanvulling van het budget. Alles bij elkaar kan de jacht tussen de € 10.000 en €20.000 opleveren.

Wisentenspoor in wisentenpoepWisentenuitwerpsel met daarin een hoefafdruk

Uitverkoop

Opnieuw begeeft minister Szyszko zich op glad ijs. Zoals gezegd is er geen bewijs aangeleverd dat er sprake is van noodzakelijk afschot. Door de warme winter is er meer dan voldoende voedsel voor de wisenten in het bos en de aantallen zijn ook nog eens zeer laag. Het lijkt erop dat net als bij eerdere maatregelen van Szyszko verdere intensivering van de exploitatie van de Poolse bossen het belangrijkste argument is. Het Poolse Staatsbosbeheer met haar dubbele natuurbeschermings- en exploitatie doelstelling diskwalificeert zichzelf opnieuw als het gaat om natuurbescherming. Opnieuw is er de kans dat de Poolse regering ervoor zal kiezen om bewust Europese natuurbeschermingsregels en internationale adviezen te negeren. Dat alles in een bewust uitverkoop beleid schijnbaar ingegeven door het steeds verder groeiende budgettekort veroorzaakt door de conservatief katholieke populistische regering van het land.
_______________________________________________________

Oproep!

OneWorld wil graag verhalen blijven brengen over de teloorgang van de Poolse natuur. Vind jij het belangrijk dat OneWorld de vinger aan de pols houdt? Dan kun je via dit donatieformulier een bijdrage leveren.
_______________________________________________________

 

Over de auteur

Natuurliefhebber, programmamedewerker

ErnstJan Stroes (1966) is vooral vogelaar, veldbioloog en actief snelfietser. Hij is opgeleid als milieu-, duurzaamheids- en …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief