Eerder werd er al een zogenaamde 'superbacterie' aangetroffen in de baai, die ziektes bij mensen kan veroorzaken. Deze bacterie kwam via het afvalwater van de stad in het water terecht. Olympisch kampioen windsurfen Dorian van Rijsselberghe vergeleek het water met een grote afvalput: "Het ligt vol met dode huisdieren, plastic en meubels. Als je het water uitkomt zit je onder de olie."

'Peking was erger'
Volgens de gouverneur van Rio de Janeiro is er te weinig tijd om het water nog schoon te krijgen. Hij denkt dat hoogstens 60 procent van de vervuiling kan worden tegengegaan, mits er voldoende geld beschikbaar is. Een Braziliaanse roeier beweert ziek te zijn geworden na een training in het water, maar volgens de gouverneur kan dat niet het geval zijn. In zijn ogen moet het niet worden overdreven en was de luchtvervuiling bij de Olympische Spelen in Peking in 2008 erger.

Inwoners van Rio de Janeiro schamen zich diep richting de buitenwereld. "We weten al acht jaar dat we dit evenement organiseren. Het is een schande dat het niet gelukt is om de zaken op orde te krijgen", aldus een boze bewoner.

Lees hier meer en bekijk de reportage van de NOS over het vieze water.  
 

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief