Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Door de ijzel van afgelopen dagen kunnen de melkwagens van FrieslandCampina niet alle boeren in het noorden van het land bereiken. 450 boeren in de provincies Drenthe, Friesland en Groningen hebben hun melktank leeg moeten laten lopen in hun mestput. Een gemiddelde melkveehouderij heeft een melktank met de inhoud van 8000 liter. De melk wordt doorgaans elke drie dagen opgehaald, omdat de kwaliteit van melk die ouder is dan drie dagen volgens Campina niet meer gegarandeerd kan worden. Er kan volgens de NOS zo’n 4 tot 5 miljoen liter melk niet worden opgehaald. De boeren moeten de melk weg laten lopen in de mestput, omdat grote hoeveelheden melk het rioolwater zouden vervuilen. Het is nog niet bekend of de boeren gecompenseerd gaan worden.

Schommelende prijzen door het afschaffen van het melkquota
Melkveehouders in Nederland hebben het al lange tijd niet makkelijk. Sinds 1 april 2015 zijn de Europese melkquota afgeschaft. Het gevolg daarvan is dat er te veel melk geproduceerd werd. FrieslandCampina verzocht eind vorig jaar de boeren waarmee het samenwerkt om minder melk aan te leveren. Dit verzoek geldt tot 11 februari dit jaar. De boeren krijgen van Campina een bonus van 2 cent per liter extra als ze minder leveren.

Het wereldwijde overschot aan melk zorgt al sinds de zomer van 2014 voor een daling in de melkprijzen. Momenteel krijgt een boer 29.25 cent per liter melk. Ter vergelijking, in januari 2015 was dit 30.25 cent en in januari 2014 was dit zelfs 43.00 cent. Volgens het Centraal Bureau van de Statistiek daalden de prijzen in de winkel nauwelijks, omdat voedselproducenten en supermarkten over het algemeen langdurige contracten afsluiten over de melkprijs. Naast het schommelen van de melkprijs stijgt de prijs van grasland dat geschikt is voor vee al sinds 2013. Veel melkveehouders zijn wettelijk verplicht om hun bedrijf uit te breiden, maar in veel gevallen is dit niet rendabel door de hoge grondprijs. 

Schommeling van de melkprijs in eurocent per litergrafiekje

Rode lijn representeert 2014, groene lijn representeert 2015, de blauwe lijn representeert 2016. 
Bron: FrieslandCampina

Over de auteur

Paul Van de Calseijde is student International Developmentsstudies aan de Universiteit van Wageningen. Hij is gespecialiseerd in …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief