Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Geschat wordt dat er wereldwijd jaarlijks 110 miljoen ton citrusvruchten wordt geproduceerd, waarvan de helft sinaasappels. En omdat niet elk deel van de vrucht wordt gebruikt, blijft er veel afval over, zoals de schillen. Onderzoekers van de Universiteit van Adelaide (Australië) hebben nu ontdekt dat je sinaasappelschillen kunt gebruiken om giftige metalen zoals kwik uit de bodem of zee te halen.  

Door stoffen uit de schillen te combineren met zwavelafval onstaat er een polymeer (reeks moleculen) dat een gele kleur krijgt zodra het in aanraking komt met kwik in water. Zo is dus makkelijk te zien of en hoeveel kwik er ergens aanwezig is. Daarnaast nemen de moleculen het metaal op en wordt het dus meteen verwijderd. Door de grote hoeveelheid schillen die overal ter wereld in afvalbergen verspreid ligt, is het relatief goedkoop om het polymeer te maken. 

Gevaar van kwik
Kwik is een van de grootste plagen als het gaat om water- en bodemverontreiniging. Het ontregelt voedselsystemen en kan voor mensen en dieren grote gezondheidsklachten opleveren. Sinds de industriële revolutie is de hoeveelheid kwik in oceaanwater verdrievoudigd.

 

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief