Onderzoekers van de Universiteit in Stanford hebben in samenwerking met Chinese collega’s ontdekt dat keverlarven kunnen overleven op een dieet van polystyreen. De micro-organismen in de ingewanden van de meelworm zijn namelijk in staat om plastic afval te verwerken tot een organisch materiaal. Deze bio-afbreekbare uitwerpselen kunnen vervolgens weer ingezet worden als landbouwmest. 

meelworm

Geen schade
Voor het onderzoek aten honderd meelwormen tussen de 34 en 39 miligram piepschuim per dag – een plastic met een zeer grote impact op het milieu. Volgens onderzoeker Wu doet het de gezondheid van de wormen zelf geen schade aan. “De dieren bleken even gezond als de dieren die een normaal dieet voorgeschoteld kregen.”

Kennis delen
De wetenschappers gaan nu verder onderzoeken welke bacteriën er precies verantwoordelijk zijn voor de biodegradatie. Deze kennis willen zij delen met plasticproducenten om zo aan te sturen op de ontwikkeling van beter afbreekbaar plastic. 

Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
logo-IPS1

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief