Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Mark Bittman probeert al 35 jaar mensen in de Verenigde Staten achter het fornuis te krijgen. De gevierd food-schrijver van de New York Times en kookboekbestseller gelooft dat het oplossen van het voedselprobleem daar begint: zelf koken is de makkelijkste manier om grip op je eten te krijgen. Feed the World sprak de thuiskok.

Bittman werd sinds zijn activistische kookboek Food Matters  bekend met zijn mantra: eet minder vlees, eet meer planten, leef langer.  Voor de kok werd steeds duidelijker dat de enorme consumptie van vlees en junkfood direct verband heeft met onze milieu- en gezondheidsproblemen.

Soms wordt Bittman een beetje mismoedig. "Ik blijf steeds maar hetzelfde zeggen en er lijkt niets te gebeuren." En alhoewel de aandacht voor goed eten toeneemt en de boerenmarkten als paddenstoelen uit de grond schieten, gaat dat groeiende voedselbewustzijn volgens Bittman maar om vijf tot tien procent van de bevolking. "Ik preek toch vooral voor eigen parochie".

Zolang de overheid zich er niet meer mee gaat bemoeien, blijft dat zo, volgens Bittman. "Kinderen wordt door de grote junk-food bedrijven van jongs af aan ingeprent dat wat zij verkopen 'fun' is, in tegenstelling tot wat hun moeder ze steeds probeert op te dringen. Vertel dat een kind van vier vaak genoeg, en het gelooft dat voor altijd." De overheid moet dit soort reclame tegengaan, maar ook subsidiëren wat wel goed gemaakt wordt. Bovendien moeten we de 'horror' kennen die in de productieketens van veel vlees en verwerkt eten zit. "Als we wisten wat er allemaal werd uitgespookt met ons eten, zouden we ons twee keer bedenken voor het in onze mond te stoppen."

Het is eigenlijk heel simpel: eet meer groenten, biologisch of niet. "Je hoeft niet meteen helemaal over op alleen maar salades. Eet de dingen waarvan je weet dat ze natuurlijk en fatsoenlijk gemaakt zijn. Eet niets wat je oma niet zou herkennen" Of je nou vegetarisch, veganistisch of omnivoor bent, hoe je het noemt is niet zo belangrijk als wat je daadwerkelijk eet. "Je kunt veganist zijn, en nog steeds een crappy diet hebben. Bananenchips zijn ook veganistisch, nota bene.”

Van de voorzichtige vraag of het niet in veel gevallen een beetje duur is om de hele tijd goed, biologisch eten op tafel te zetten, wordt Bittman een beetje boos. “Biologisch eten is pure luxe. Dat is zo exclusief dat het een beetje belachelijk wordt. Als je dat gaat voorschrijven, isoleer je jezelf. Wil je dat mensen veranderen, of wil je dat ze je haten?”

Als je het kunt betalen, best. Maar als je dat niet kunt, grijp dan niet meteen naar verwerkte troep. Het idee bovendien, dat junkfood goedkoper is dan gezond eten, is volgens hem onzin. “Rijst en bonen is net zo goedkoop als McDonalds.”

Geinspireerd? Alle kookfilmpjes van Mark Bittman zijn hier online terug te vinden.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief