Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De wetenschappers van Harvard University volgden 155 mannen die deelnamen aan de Environment and Reproductive Health (EARTH) studie in de VS, een onderzoek van de Amerikaanse overheid. Ze vergeleken 338 zaadmonsters tussen 2007 en 2012 met de consumptiepatronen van de mannen in diezelfde periode. Er werd met name gelet op de inname van groenten waarvan bekend is dat die een hoog pesticidenresidu bevatten, zoals bijvoorbeeld spinazie, aardbeien, appelen en peren. Ook andere factoren, als roken en BMI, werden meegenomen in de studie.

De analyse liet zien dat mannen die meer van de 'gevaarlijke' groenten en fruit aten (meer dan 1,5 porties per dag) aantoonbaar slechter sperma hadden. Het sperma van deze mannen telde gemiddeld 49 procent minder zaadcellen, en 32 procent minder normale zaadcellen dan mannen die minder dan 0,5 porties per dag aten.

Vermijd spinazie
Dit betekent overigens niet dan mannen vanaf nu moeten stoppen met het eten van de voornaamste vitaminebronnen. "Deze bevindingen zouden de consumptie van fruit en groenten niet mogen ontmoedigen", zegt hoofdonderzoeker Jorge Chavarro, hoogleraar Voeding en Epidemiologie aan Harvard. In tegendeel: het blijkt dat het eten van groenten en fruit met lage pesticidenresidu's juist goed is voor het sperma. Dit betekent dat de manier om gezond kwakje te produceren waarschijnlijk het vermijden van pesticiden is. Het eten van biologisch geteelde groente en fruit, of het vermijden van spinazie, kan wel eens de oplossing zijn.

Geldt dit voor alle mannen?
Hoewel de studie in het tijdschrift Human Reproduction de eerste in haar soort is, zijn de bevindingen niet geheel onverwacht. Uit eerdere studies bleek dat het eten van niet-biologisch geteelde groenten en fruit ook tot hogere concentraties van pesticiden in de urine leidt, logischerwijs werkt dat dan ook zo bij sperma. Ook andere studies hadden al verbanden aangetoond tussen blootstelling aan pesticiden en zaadkwaliteit. De verbanden zijn er dus, maar harde conclusies kunnen nog niet getrokken worden. De mannen die meededen aan de studie stonden allen ingeschreven bij een vruchtbaarheidskliniek, waarschijnlijk functioneert het allemaal dus al niet zoals hoort. Of het toepasbaar is op alle mannen blijft dus onduidelijk. Ook zijn veranderingen binnen het voedselpatroon, in die vijf jaar dat ze gevolgd zijn, niet meegenomen.

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief