Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Wie door hartje Amsterdam fietst moet goed zoeken naar groen. In de openbare ruimte voert grijs de boventoon en in veel voortuinen hebben bloemen en planten de laatste decennia plaatsgemaakt voor sobere tegels. Het verdwijnen van al die begroeiing heeft schadelijke gevolgen: het is slecht voor de natuurlijke kringloop en dieren worden uit de stad verdreven. Daarnaast kan betegelde grond regenwater niet goed opnemen, met veel wateroverlast na een flinke regenbui tot gevolg. Genoeg redenen dus om het groen weer terug te brengen in de stad. 

Let it GrowLet it Grow is een ambitieus, internationaal georiënteerd innovatieplatform binnen de bloemen- en plantensector dat is ontwikkeld vanuit Royal FloraHolland, ’s werelds grootste bloemen- en plantenveiling. Het doel is om ondernemers die met bloemen en/of planten het stadsleven positief beïnvloeden te faciliteren en te begeleiden in hun groei. 

De waarde van bloemen en planten

Toch zijn er maar weinig vernieuwende ondernemers op het gebied van bloemen en planten in Amsterdam te vinden. Let it Grow (zie kader) wil daar verandering in brengen. De positieve effecten van bloemen en planten moeten volgens Silke en Irene weer gezien worden. Daarbij gaat het om meer dan alleen ‘een mooi bosje bloemen’. “Als bijvoorbeeld alle daken groen zijn, wordt 50 procent van het water opgevangen door het dak zelf”, zegt Silke. “Dat zou alleen de gemeente Amsterdam al 1,3 miljard euro schelen. Nu moet de gemeente continu het rioleringssysteem uitbreiden omdat er steeds meer water valt.” 

Daarnaast hebben bloemen en planten een positief effect op lichamelijke gezondheid en psychologisch welzijn. Silke: “Het is aangetoond dat mensen zich in de natuur beter voelen dan in de stad.” Volgens haar moet iedere werkgever daarom zorgen dat er verse bloemen op kantoor staan. “Als je bloemen ziet in de ochtend, heb je minder last van een ochtendhumeur. Dat zorgt weer voor een hogere arbeidsproductiviteit.” 

Irene benadrukt vooral dat meer flora zorgt voor betere luchtkwaliteit op de werkvloer: “Ik wil dat werkgevers en werknemers ervoor zorgen dat hun kantoor gezond is, daar breng de meeste mensen wekelijks veel tijd door. En dat geldt ook voor je huis natuurlijk.”

Ik vind het echt bizar dat mensen 8 uur op een dag op een plek zitten waar de lucht gewoon niet goed is

Fresh & Local. Foto: Prathna Singh

Inspirerende ondernemers

Om een platform te bieden voor ondernemers verzamelt Let it Grow op haar website verhalen van initiatieven waarbij waarbij innovatie rondom bloemen en planten centraal staat. Let it Grow helpt ondernemers met verschillende vraagstukken door ze bijvoorbeeld te koppelen aan kwekers of te helpen met een seizoenskalender. 

Bloemen en planten hebben veel waarde en dat wordt nog te weinig verteld. Wij willen de partijen faciliteren die dat wel doen 

Zo bezorgt Sprinklr duurzaam gekweekte plantensets bij je thuis, om je vervolgens met een mobiele app te helpen met de plantverzorging. Groen doen wordt op deze manier toegankelijk gemaakt voor iedereen, zelfs voor mensen die geen groene vingers hebben.

Healthy Workers richt zich vooral op gezondheid op de werkplek. Zij laten managers zien wat groen in een kantoor kan doen met werknemers. Omdat bedrijven vaak alleen de kosten zien van bloemen en planten op de werkvloer en niet de opbrengsten, investeren ze hier nauwelijks in. Healthy Workers maakt inzichtelijk hoeveel het vergroenen van een bedrijf oplevert in euro’s als je het opzet tegen de kosten van ziekteverzuim.

Healthy Workers. Foto: Harry Brieffies

Een ander initiatief laat zien dat planten zelfs elektriciteit kunnen opleveren. 
Plant-e maakt een koppeling met technologie en hoopt op deze manier bij te dragen aan oplossingen voor milieuproblemen. Naast zonne- en windenergie is er dus ook plantenergie.

Let it Grow Lab

Door te laten zien wat er op innovatief gebied met bloemen en planten gebeurt, hoopt Let it Grow mensen te inspireren tot meer ondernemerschap. "Wij hopen dat over drie jaar, door onze communicatie en activiteiten, er veel meer ondernemers zijn die werken met bloemen en planten en hierdoor het leven in de stad gezonder en gelukkiger maken." Momenteel is Let it Grow op zoek naar vernieuwende ondernemers, urban idealists en kunstenaars  die met behulp van het Let it Grow Lab hun idee rondom bloemen en planten naar een hoger niveau willen tillen (zie kader hieronder). Let it Grow wil met haar lab een ecosysteem creëren waar mensen elkaar meteen fysiek kunnen ontmoeten en inspireren. Zo moet het betonnen oerwoud weer langzaam veranderen in een groene jungle. 

Open Innovation CallLet it Grow roept met haar Open Innovation Call ondernemers die werken met bloemen en planten op om zich in te schrijven voor haar incubatieprogramma. Het thema van de call is health & wellbeing. Ondernemers, urban idealists en kunstenaars die bezig zijn om het stadsleven positief te bevorderen met bloemen en planten, kunnen zich aanmelden. Uit de aanmeldingen worden vijf tot tien initiatieven gekozen die worden uitgenodigd om deel te nemen aan ‘s werelds eerste incubatieprogramma op het gebied van bloemen en planten. Aanmelden voor de Open Innovation Call van Let it Grow kan tot 10 september 2016. Het incubatieprogramma loopt van 21 oktober 2016 tot 21 maart 2017. Deelnemers zullen fysiek aanwezig zijn in Amsterdam en krijgen werkplekken in het groene en kleurrijke Let it Grow Lab. Tijdens deze vijf maanden krijgen deelnemers training, mentorship, een groot netwerk en een budget van in ieder geval 10.000 euro. Kijk voor meer informatie, de voorwaarden en aanmelden op de website

[[{“fid”:”49854″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Let it Grow — Entrepreneur (subtitled)”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]


Dit artikel is onderdeel van een samenwerking tussen OneWorld en Let it Grow voor de Open Innovation Call (zie kader hierboven).

Over de auteur

Schrijft voor OneWorld Werelddoeners graag over mensen die de wereld mooier maken, maar is wel kritisch: vrijwilliger zijn in een weeshuis, …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief