Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

“3.. 2.. 1.. Switch Off, Battle On”! Een gigantische stekker wordt symbolisch uit het stopcontact getrokken en de Eco Crazy 88 is begonnen. Achttien studentenhuizen gaan sinds afgelopen vrijdag tien weken lang de strijd met elkaar aan om in hun huis zoveel mogelijk energiebesparende opdrachten uit te voeren. 88 om precies te zijn. De hoofdprijs? Minder CO2-uitstoot, een lage energierekening en een treinreis naar Noorwegen. 

De Eco Crazy 88 is onderdeel van de campagnes Koelestudenten en WeetWatJeVerbruikt en wordt georganiseerd door Jongeren Milieu Actief en de Natuur- en Milieufederatie Utrecht (NMU). Het doel van de wedstrijd is om studenten bewust te maken van hun energieverbruik. De 88 ‘crazy’ energiebesparende opdrachten sluiten hierbij aan. Elke week horen de teams welke opdrachten zij moeten uitvoeren.

Energie van het enthousiasme

De organisatie mocht nog niet teveel verklappen maar ‘samen douchen’, ‘insecten eten’ en ‘diner in het donker’ zouden zomaar eens voorbij kunnen komen. Vrijdagavond werd de eerste opdracht alvast uitgevoerd. Alle studenten deden gezamenlijk een yogaoefening. De ‘zonnegroet’: 100 punten. “Om de zon te bedanken voor alles wat zij mogelijk maakt”, aldus Rianne van Jongeren Milieu Actief. Of het de studenten ging om het bedankje of om de punten was niet duidelijk, maar niemand haakte af.

Juist op dit enthousiasme zet de organisatie in volgens Marcel Blom van NMU. Hij hoopt dat de wedstrijd onder ander via social media veel aandacht krijgt. “Het is de bedoeling dat de studenten deze 10 weken zoveel mogelijk foto’s van de opdrachten op Facebook delen.” Als tegenprestatie krijgen de teams hier weer punten voor. Ondanks dat de wedstrijd een Utrechts feestje is hoopt Blom namelijk dat het zich als een lopend vuurtje over Nederland verspreidt. “We hebben grotere plannen om volgend jaar een landelijke wedstrijd te organiseren.”

Voor nu wordt het succes in Utrecht gevierd. “Het was spannend, maar met 18 teams zijn wij heel tevreden!” Over tien weken weten we welk team de meeste opdrachten heeft volbracht en naar Noorwegen mag. Want ondanks het besparen op de energierekening en de lagere CO2-uitstoot is dat voor de studenten toch wel de grootste prijs.

Over de auteur

Thomas van Hal is masterstudent Sociale Geografie aan de Universiteit Utrecht. Hij is breed geïnteresseerd van …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief