Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Planten in een zeer zoutrijke bodem hebben last van stress. Daardoor groeien ze minder. Landbouwen in zulke zones kent een kleinere opbrengst.

Een Australisch team heeft nu een tot nog toe onbekende familie van proteïnen ontdekt die planten met zoutstress beter laat groeien. De zogeheten CC-proteïnen helpen de planten biomassa te produceren, en hoe meer biomassa hoe groter de plant.

Cellulose
Het grootste deel van de biomassa van planten bestaat uit celwanden, met cellulose als belangrijkste component. Het gaat er dus om planten te helpen celwanden en cellulose te produceren.

Het team ontdekte dat de zogeheten CC-proteïnen actiever worden bij hoge zoutconcentraties in de bodem

Het team ontdekte dat de zogeheten CC-proteïnen actiever worden bij hoge zoutconcentraties in de bodem. Het deed de test met planten waarbij het de proteïnen genetisch uitschakelde: die groeiden veel minder goed in zoutrijke bodem.

De vondst opent perspectieven want steeds vaker krijgt landbouw met te zoutrijke bodems af te rekenen. “Steeds meer kampen gewassen overal ter wereld met zoutstress door een hoog zoutgehalte in de bodem”, zegt Staffan Persson van de Universiteit van Melbourne (Australië), die het onderzoek leidde. “Het gaat om 20 procent van de totale hoeveelheid en 33 procent van de geïrrigeerde hoeveelheid landbouwgrond ter wereld.”

Steeds meer kampen gewassen overal ter wereld met zoutstress door een hoog zoutgehalte in de bodem

Dat is een probleem als we tegen 2050 onze voedselproductie met 70 procent moeten opvoeren om 2,3 miljard mensen extra te voeden, aldus Persson, die vroeger bij het befaamde Max Planck-instituut voor Moleculaire Plantfysiologie in Potsdam werkte. “Saliniteit is een beperkende factor om die doelstelling te bereiken, aangezien meer dan 50 procent van de bebouwbare grond te zout kan zijn tegen 2050.”

De studie verscheen in de vakpublicatie Cell.

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief