Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Organisaties die door de minister niet zijn erkend maar wel protesteren tegen besluiten van het ministerie kunnen bestraft worden met 3 jaar gevangenisstraf. Zoals veel van zijn eerdere voorstellen zijn ook deze voorstellen weer strijdig met de Europese wetgeving. Als de voorstellen doorgang vinden dan is het zeer waarschijnlijk dat voor de komende jaren alle EU investeringen stop gezet moeten worden, omdat door de EU, wetgeving op het gebied van burgerparticipatie, niet gerespecteerd wordt. Het is dus niet heel waarschijnlijk dat de minister zijn voorstellen onverkort kan doorvoeren maar de hele discussie is wel tekenend.

Lees hier wat we al eerder schreven over de ontwikkelingen rond de kap van het laatste Europese oerbos.

Natuur leugenaarsNatuurbeschermingsleugenaars protest van Santa – Foto: Auteur

Schoothondjes

De minister heeft namelijk om zijn eigen plannen met het oerbos van Bialowieza te kunnen realiseren een eigen ‘natuurbeschermingsorganisatie’ opgezet met de illustere naam Santa. Tijdens recent onderzoek van journalisten kwam uit de bus dat deze organisatie al jaren gefinancierd door het Poolse Staatsbosbeheer zonder dat daarvoor een eerlijke en openbare procedure is gevolgd en op transparante wijze verantwoording over is afgelegd. Santa vergezelde de Minister recentelijk ook in Brussel toen hij daar kwam beweren dat het oerbos een aangeplant bos is en dat kap in het bos noodzakelijk is, een missie die niet erg succesvol was. Het geeft echter wel aan hoe de minister maatschappelijke organisaties graag ziet, als tamme schoothondjes.

Groene mannetjes

Maar met de vereniging Santa is een hoop vreemds aan de hand. De leiders van de organisatie zijn vreemde figuren. De voorzitter, Walenty Wasiluk, was jarenlang de trotse eigenaar van een meubelfabriek in Hajnowka, het grootste dorp van de regio. In een interview met Oko-Press, een groot onafhankelijk online platform in Polen, zegt Wasiluk: ‘Het beste is het als Poetin Polen overneemt, die zou wel raad weten met al die pseudo-natuurbeschermingsorganisaties en dan zouden we het bos weer gewoon kunnen kappen.’ Eigenlijk nodigt hij Poetin uit om met groene mannetjes net als de Krim ook Bialowieza aan Rusland toe te voegen, dat Wit-Rusland daarbij in de weg ligt doet Wasiluk niet zoveel. De vicevoorzitter Leon Chlabicz maakt het nog bonter: ‘Bomen zijn er op voorbereid te worden gekapt door de mens. Als we ze niet zouden kappen, zouden we ze hun levensdoel ontnemen.’ Onder natuurbeschermers is Chlabicz berucht omdat hij beweert een tovenaar te zijn en probeert zijn tegenstanders te vervloeken, iets wat vooralsnog niet gelukt lijkt te zijn. Zowel Chlabicz als Wasiluk zijn er heilig van overtuigd dat de oppositie tegen de kap van het oerbos aangestuurd wordt door Joodse organisaties, 'chronische complotdenkers'. Het is allemaal zo absurd. De Poolse minister is echter vast van plan om deze organisatie als enige op het speelveld van maatschappelijke organisaties toe te laten en zo elke vorm van oppositie tegen zijn plannen te smoren.

Minister Szyszko tijdens Hubertusviering in koets

Minister Szyszko tijdens Hubertusviering in een Assepoester koets – Foto: Twitter

Jagers republiek

In het totale plaatje van alle wetsvoorstellen die de minister recentelijk heeft ingediend, zijn nog een groot aantal zaken die de natuurbescherming in Polen zeker geen goed gaan doen. Ten eerste is dat een aanpassing van de jachtwet waardoor de jacht in Polen volledig wordt vrijgegeven. Zelfs privé personen moeten daardoor op hun eigen terrein jagers tolereren en mogen ze geen strobreed in de weg leggen en het verstoren van de jacht wordt strafbaar. Bijzonder is ook dat volgens de Europese wetgeving beschermde diersoorten zoals de bever, wisent en wolf in de jachtwet worden ondergebracht waardoor de jacht op deze dieren in de toekomst weer mogelijk kan worden. Van dat trio zal de bever waarschijnlijk als eerste weer bejaagd gaan worden, omdat er veel geklaagd wordt over het knaagwerk van die vernuftige waterbouwer. Natuurbeschermers spreken nu al cynisch van de jagersrepubliek die Polen gaat worden waarin mensen zelfs zonder doktersverklaring met een jachtgeweer mogen rondlopen.

BeverdamBeverdam in Bialowieza – Foto: Auteur

Ministeriële vergissingen

De minister lijkt tegelijkertijd druk bezig te zijn zichzelf te verrijken. In de eigendomsverklaring die elke Poolse politicus dient af te geven voordat hij of zij zitting neemt in het parlement geeft hij een ‘schuur’ op die eigenlijk een geweldig mooi zomerhuis blijkt te zijn. De Poolse editie van Newsweek stelde daar onlangs vragen over waarna de minister met een vage verklaring over de verschillen tussen keversoorten kwam. De zaak is echter serieus. In datzelfde zomerhuis werd recent een aantal hertengeweien ontvreemd. De minister gaf de diefstal meteen aan bij de lokale politie en waardeerde de collectie in de aangifte op 3.000 euro. Een fout want in de eigendomsverklaring dient elk object met een waarde van meer dan 2500 euro genoemd te worden. Dat was dan ook reden voor het Poolse centraal bureau voor de corruptiebestrijding om dieper in de zaken van de minister te duiken. Het onderzoek is nog steeds bezig.

De stal van Minister SzyszkoDe 'stal' van Minister Szyszko – Foto: Google streetview

Staatsbosbeheer controleert Staatsbosbeheer

Als klap op de vuurpijl is de minister ook nog van plan om alle milieubeschermingsinspecties in Polen in de nieuwe wetgeving aanzienlijk minder handhavingsruimte te geven. Volgens zijn voorstellen zal het Poolse Staatsbosbeheer zelf inspecteren of het Poolse Staatsbosbeheer de natuurbeschermingsopdracht die het heeft wel goed uitvoert. Ook is er al een wet door het parlement gedrukt die Staatsbosbeheer de mogelijkheid geeft alle landbouwgrond die te koop wordt gezet als eerste te kopen voor een, door hen zelf, vastgestelde prijs. Al die wetgeving samen breidt de macht van deze gigantische staatsorganisatie verder uit. Maar de minister neemt wel grote risico’s voor Polen en voor zichzelf. Het lijkt duidelijk dat de steeds slechtere relatie met de Europese Commissie heftige consequenties zal hebben, en ook een krachtmeting met de Poolse bevolking zelf is heel goed mogelijk. Hoewel volgens de nieuwste Poolse wetten alleen de staat en de kerk demonstraties mogen organiseren.

_______________________________________________________

Oproep!

Er komen de komende tijd een aantal bijeenkomsten waar we opnieuw graag bij willen zijn. Omdat mogelijk te maken, blijven we onze artikelen over het laatste oerbos crowdfunden. Vind je het belangrijk dat OneWorld de vinger aan de pols houdt? Dan kun je via dit donatieformulier een bijdrage leveren.
_______________________________________________________

bialowieza-profiel

Over de auteur

Natuurliefhebber, programmamedewerker

ErnstJan Stroes (1966) is vooral vogelaar, veldbioloog en actief snelfietser. Hij is opgeleid als milieu-, duurzaamheids- en …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief