Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De manier waarop mensen hun land bewerken, kan het klimaat in een regio sterk beïnvloeden. Dit concluderen onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT)

Voor hun onderzoek verdiepten de wetenschappers zich in het Gezira-irrigatiestelsel. Dit stelsel bevindt zich in het zuidoosten van Soedan en is met zijn oppervlakte van 8.800 km² één van de grootste irrigatiesystemen ter wereld. De grond is daar van nature droog. Irrigatie wordt in het gebied al decennia ingezet om landbouw toch mogelijk te maken, bijvoorbeeld voor de teelt van katoen. 

De theorie van de het onderzoeksteam was als volgt: wanneer een groot gebied wordt geïrrigeerd daalt de temperatuur op het land met enkele graden. Dit veroorzaakt luchtstromen die de regenval in het desbetreffende gebied verminderen, maar in omliggende regio’s juist meer regen veroorzaken. Het gevolg: klimaatsverandering, niet alleen daar waar geïrrigeerd wordt, maar juist ook in omliggende gebieden.

[[{“fid”:”39764″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Rainfall consistently enhanced around the Gezira Scheme in East Africa due to irrigation”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Rainfall consistently enhanced around the Gezira Scheme in East Africa due to irrigation – Research Square”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Rainfall consistently enhanced around the Gezira Scheme in East Africa due to irrigation – Research Square”,”style”:”width: 581px; height: 327px;”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]'Rainfall consistently enhanced around the Gezira Scheme in East Africa due to irrigation'. Bron: Research Square via YouTube.

 

De wetenschappers bestudeerden 60 jaar aan data over regenval, temperatuur en waterstromen in Soedan en de aan het Gezira-stelsel grenzende landen Eritrea en Ethiopië. De bevindingen bevestigden hun theorie: na de introductie van het Gezira-irrigatiesysteem verminderde de regenval boven de Gezira-regio, terwijl de regen ten oosten van het geïrrigeerde land – met name in de Soedanese Gedaref-streek  –  juist sterk toenam.

Grootschalige irrigatie vormt volgens de onderzoekers een noodzaak om landbouw in droge regio’s vol te kunnen houden. Tegelijkertijd is het volgens hen van groot belang om de impact van landsgebruik op het klimaat in de gaten te houden. 

670

Over de auteur

Lette Hogeling doet bij NCDO onderzoek naar wat Nederlanders weten en vinden van mondiale vraagstukken en hoe dit in hun gedrag tot …
Bezoek auteurspagina
670

Over de auteur

Carline Lucassen is stagiaire bij Kaleidos Research, hét onderzoeksbureau op het terrein van mondiale vraagstukken. In …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief