Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Sinds april verzetten leden van Standing Rock Sioux-stam tegen de komst een nieuwe oliepijpleiding. Deze Dakota Access Pipeline moet meer dan een half miljoen olie per dag van North Dakota naar het zuidelijke gelegen Illinois transporteren. Nu de constructie van de pijpleiding dichterbij de bezette oevers van de Missouri komt, maakt de stam zich klaar voor een ‘last stand’.

Facebook actie
Om solidariteit te uiten met de Standing Rock Sioux-stam checken wereldwijd duizenden mensen online in op Facebook. Het zou de plaatselijke politie op het verkeerde spoor zetten om de protestanten online op te sporen. De politie laat weten via een Facebookpost de Facebook check-ins niet te volgen. (CNN)

De oliepijpleiding van 1.900 kilometer moet worden aangelegd onder de Missouri rivier, die langs het waterreservaat van de Standing Rock Sioux-stam loopt. Watervervuiling en olielekkages liggen op de loer, zo heeft de Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration sinds 2010 3.300 meldingen gedaan van lekkages.

Daarnaast werd de stam niet geïnformeerd over de aanleg van de lijn, wat volgens federale wetgeving verplicht is. Ook zou de leiding langs culturele en heilige plaatsen van de inheemse stam lopen.

 

De ingelaste bouwstop van september werd in oktober opgeheven nadat de federale rechtbank de bezwaren van de inheemse bevolking afwees. Sindsdien blokkeert de Standing Rock Sioux-stam en hun sympathisanten de snelweg voor Energy Transfer Partners (het exploiterende oliebedrijf) om de oliepijpleiding te voltooien.

De demonstraties trekken nationaal veel aandacht en aanwas, niet alleen van inheemse stammen, maar ook van filmmakers en klimaatactivisten. Het verzet is niet zacht, vanaf begin augustus zijn er meer dan 400 arrestaties geweest. Volgens de stam behandelt de politie hen hardhandig, en gebruiken ze onder andere pepperspray en rubberen kogels.

[[{“fid”:”51803″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Police Attack NoDAPL Protesters At Standing Rock”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Police Attack NoDAPL Protesters At Standing Rock”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Police Attack NoDAPL Protesters At Standing Rock”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]

 

De in Amerika razend populaire online nieuwszender The Young Turks volgt de protesten op de voet. 

De activisten meldden zondag dat de constructie snel vorderde en nog maar op enkele kilometers verwijderd was van de oever waar de stam haar barricade opstelde. Voorstanders van de olieleiding vermelden dat bij een afwezige pijpleiding de olie alsnog per boot zal worden vervoerd. Dit argument werd ook gebruikt door de voorstanders van de oliepijpleiding Keystone XL, die uiteindelijk na vele protesten niet is aangelegd. 

Bron hoofdfoto: Joe Brusky/Flickr

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief