Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

In veel regio’s is de wateroverlast de laatste dagen aan het afnemen, maar de rivieren blijven aanzwellen. Hulporganisaties zeggen dat de meeste mensen die op de vlucht moeten slaan, overleven in snel opgerichte opvangkampen onder slechte hygiënische omstandigheden.

Wegen en spoorwegen zijn getroffen, duizenden scholen moesten de deuren sluiten en ziekenhuizen staan onder water. Infectieziekten verspreiden er zich in een razend tempo.

Dringende actie nodig

“Dit wordt zienderogen een van de ergste humanitaire crises die de regio gekend heeft sinds vele jaren”, zegt Martin Faller, regionaal directeur van het Rode Kruis in Azië Pacific. “Dringende actie is nodig om deze duizenden mensen te helpen.”

“Miljoenen inwoners van Nepal, Bangladesh en India worden geconfronteerd met ernstige voedseltekorten en ziekte door verontreinigd water,” zei hij in een officiële verklaring.

Land onder water

Ook de internationale hulporganisatie Oxfam deed een oproep voor hulp in de vorm van drinkwater, voedsel, onderdak, dekens, hygiënische middelen en lampjes op zonne-energie.

Volgens de regering in Bangladesh staat een derde van het land onder water en blijven de rivieren stijgen waardoor ze elke dag nieuwe gebieden doen overstromen.

Het waterpeil in de belangrijkste rivieren van Bangladesh staat hoger dan in 1988, toen een van de dodelijkste overstromingen uit de geschiedenis van het land plaatsvond.

In augustus 2016 vielen al minstens 98 doden in Bangladesh. Boeren zijn de wanhoop nabij omdat hun rijst- en andere gewassen werden verwoest. De voedselopbrengst van een half miljoen hectare landbouwgrond in 34 districten in Bangladesh werd genadeloos weggespoeld.

“Mijn rijstoogst en mijn huis, alles is verwoest”, zegt Abdul Hamid, een landbouwer in het district Rangpur, een stad in het noordwesten van Bangladesh aan de oever van de rivier de Ghaghat.

Meer regen op komst

In India zijn in totaal 11 miljoen mensen in vier staten in het noorden van het land getroffen door het stijgende water. De weerberichten voorspellen nog meer regen in de komende dagen.

De situatie in de deelstaat West-Bengalen was afgelopen weekend nog erg grimmig. “Verschillende rivieren zitten nog ver boven het veiligheidsniveau, ook al is er recent minder water gevallen in de regio”, verklaarde minister van Irrigatie en Waterwegen Rajib Banerjee aan nieuwsagentschap IPS. “De situatie in districti Malda baart ons bijzondere zorgen omdat het water van de Mahananda-rivier blijft stijgen”, zei hij.

Ook de noordelijke deelstaat Uttar Pradesh is hard getroffen. Hier werd de hulp van het leger ingeroepen om mensen op te vangen.

Het ergst getroffen district is Bihar. Meer dan 150 mensen zijn er overleden en meer dan een half miljoen Indiërs hebben hun huizen verlaten als een rechtstreeks gevolg van de aanhoudende regen.

Oogst weggespoeld

In Nepal zijn officieel 134 doden geteld, 30 mensen werden als vermist opgegeven nadat ze werden meegesleurd door het water. “Veertien van de in totaal 75 districten in Nepal, met name deze aan de grens met India, zijn getroffen door de overstromingen”, zegt journalist Suresh Achaya van ABC News in Nepal.

In de getroffen regio’s hebben mensen een toevlucht gezocht in scholen, tempels en kampementen die snel werden opgetrokken aan de kant van de weg.

Volgens het ministerie van Landbouw in Nepal heeft het water de rijstoogst en andere gewassen weggespoeld ter waarde van 65 miljoen euro. Ze vrezen het ergste voor hun economie op korte termijn. Op 18 augustus heeft de overheid ingestemd met buitenlandse steun en hulp om de crisis te boven te komen.

Ondertussen wijzen wetenschappers in de richting van de klimaatverandering om de intensiteit van de overstromingen te verklaren.

“De onophoudelijke watervloed in Nepal, India en Bangladesh kan zeker worden toegeschreven aan veranderingen in de Zuid-Aziatische moessonsystemen”, zegt Saleemul Huq, directeur van het Internationaal Centrum voor Klimaatverandering en Ontwikkeling (ICCCAD).

“De landen in de regio ondervinden de klimaatverandering al vandaag en worden geconfronteerd met extreme weersomstandigheden zoals droogte, overstromingen en tropische stormen.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief