Een beperking van de stijging tot 1,5 graad kan het landoppervlak dat met droogte te maken krijgt, aanzienlijk verkleinen.

Het internationale onderzoeksteam onder leiding van de University of East Anglia en de Southern University of Science and Technology (SUSTech) in Shenzhen (China), analyseerde 27 klimaatmodellen om vast te stellen welke regio’s op aarde de grootste veranderingen doormaken als de opwarming van de aarde doorzet.

Droogte kan grote invloed hebben op de landbouw, waterkwaliteit en biodiversiteit in een gebied. Een stijging van de wereldwijde temperatuur met 2 graden leidt volgens de onderzoekers tot verdroging van 15 procent van de semi-aride (halfdroge) gebieden.

Afgelopen eeuw

Onderzoeker Su-Jong Jeong van SUSTech wijst erop dat de wereld al een graad opgewarmd is. Door de uitstoot van broeikasgassen in de atmosfeer te verminderen en de stijging onder de 1,5 of 2 graden te houden, zegt hij, wordt de kans op droogte in veel delen van de wereld verminderd.

In de loop van de twintigste eeuw nam de droogte toe in het Middellandse Zeegebied, Zuidelijk Afrika en de oostkust van Australië. Semi-aride gebieden in Mexico, Brazilië, Zuidelijk Afrika en de oostkust van Australië kregen te maken met verwoestijning.

Volgens de onderzoekers profiteren delen van Zuidoost-Azië, Zuid-Europa, Zuidelijk
Afrika, Centraal-Amerika en Zuid-Australië er het meest van indien de opwarming onder 1,5 graden blijft.

Het onderzoek is gisteren online gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Climate Change.

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
logo-IPS1

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief