Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Duurzame voedselproductie: een wat vaag begrip, niet? De Amerikaanse chef en activist Daniel Klein en filmmaakster Mirra Fine wijdden al drie jaar hun leven aan het documenteren van de kleine verhalen in ons grote globale voedselsysteem.

Het eerste jaar zien we hoe Klein op zoek gaat naar de duurzaamste manieren om te eten in Minnesota, het tweede jaar vertrekt het Perennial Plate team op een Real Food Road Trip door alle Verenigde Staten en inmiddels reizen ze de hele wereld rond op zoek naar duurzaam voedsel en de mensen die het produceren, bereiden en eten. In veertien maanden doen ze twaalf landen aan en iedere twee weken publiceren ze een korte film  over wat en wie ze daar aantreffen.

Afgelopen oktober waren Daniel en Mirra in Turkije. Hier ontmoetten zij de familie Köseliögren, Bel en Beytüzün, die net als bijna iedereen in hun dorp nog op traditionele manier bijen houden. Hun manier van leven staat onder druk door de intrede van grootschalige concurrenten in de omgeving, wiens Kilic bijen hun inheemse bijenvolk bedreigen. Na jaren in de stad geleefd te hebben, put de familie Arakan juist weer hoop uit het leven op het platteland. Ter reactie op de crisis beëindigden zij hun baan in de financiële sector en begonnen samen met hun ouders een biologische geitenhouderij: "In een worst case scenario kunnen we nu onze dieren ruilen voor bloem of iets anders dat we nodig hebben en doorgaan met ons leven". De filmpjes geven een mooie inkijk in de concrete bedreigingen en kansen die de voortdurende ontwikkeling van ons wereldwijde voedselsysteem met zich mee brengt voor echte, gewone mensen.

Ook Japan, India, Sri Lanka, Spanje, Marokko en Italië zijn al aan bod gekomen. De afleveringen zijn hier terug te kijken.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief