Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Het ziet ernaar uit dat het hele dorp in touw komt voor deze kinderkookclub. Vertel.
We willen voor deze dag alles lokaal halen. De groenten en fruit die de kinderen elke dag zien groeien als ze naar school fietsen, daar wil ik wat mee doen. Dus de bramen van Pippel en de paprika’s van Klop worden bramentaart, paprikasoep en nog veel meer mooie gerechten. Daarna laten we iedereen die wil aanschuiven aan een grote tafel in de kas die bij ons centraal in het dorp staat – ouders, grootouders, in dit dorp woont iedereen nog bij elkaar. Ik wil de kinderen leren dat je niet perse in de supermarkt iets uit een pakje of potje van ver weg hoeft te halen als je wilt koken.

Kan dat met een enkele kookworkshop?
Nee. Het wordt een reeks met lessen. Maar deze eerste dag wordt bijzonder omdat we het hele dorp uitnodigen om te komen. We maken daar meteen handig gebruik van door mensen te vertellen over de mobiele moestuinen die we willen gaan maken op plekken waar tijdelijk niets gebouwd wordt. We timmeren deze winter, met hulp van lokale timmerlui en veel vrijwilligers vierkante meterbakken op wielen in elkaar. Die komen op verschillende hoogtes, zodat kinderen erbij kunnen maar bejaarden met hun rollater ook. We willen iedereen mee laten kweken, groenten die we dan volgend jaar weer kunnen gebruiken voor de kookworkshops.

Jij propageert dat mensen in Haaften eten halen bij de boer of de tuinder en zelf moestuinieren. Wil je Haaften helemaal voor zichzelf laten zorgen? 
Helemaal zelfvoorzienend worden is natuurlijk niet haalbaar. Maar ik wil wel laten zien, met de oogstfeesten uit onze mobiele tuinen en de gemeenschappelijke maaltijden met kinderen, dat we al heel veel kunnen met wat er lokaal voorhanden is. Een dorp staat sterk, daar gaat het over. Ik wil kinderen vanaf een jonge leeftijd dat aanleren: we hoeven niet de hele wereld over voor ons maal. We kunnen letterlijk het eten van zaadje tot bord zelf maken.

Je denkt dat dat besef niet meer bestaat?
Ik denk dat heel veel mensen niet meer goed zien hoeveel goed eten er om hen heen gemaakt wordt. Ze kopen bijvoorbeeld aardbeien in de winter, omdat die elk jaargetijde in de supermarkt te krijgen zijn. Waarom zou je dat doen, als er allemaal superlekkere alternatieven zijn die wel gewoon van dichtbij komen? Ik denk dat mensen de mogelijkheden gewoon niet kennen. Hier zien we straks de smalle tractortjes met appels en peren weer langskomen, die zijn tot in de winter heerlijk!

Wat: Kinder Kookclub
Wanneer: 3 oktober
Waar: Haaften

Lees meer over de actie in de agenda.

Deze actie is onderdeel van een reeks acties die door heel Nederland plaatsvindt van 1 t/m 15 oktober in aanloop naar Wereldvoedseldag. Kijk voor meer informatie over de andere Call to Actions op www.oneworld.nl/wereldvoedseldag/calltoaction.

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief