Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Vorig jaar had ik niet durven dromen dat we er zouden komen. Nooit eerder spraken tientallen jongerenorganisaties zich gezamenlijk uit op het gebied van duurzaamheid. Als jongeren hebben we een duidelijke boodschap aan de overheid: leid ons op voor de samenleving van de toekomst door duurzaamheid in het onderwijs te integreren.

Daarom wordt er vandaag, voorafgaand aan de Dag van de Duurzaamheid, een verdrag getekend tussen jongeren en Kamerleden. Dit verdrag onderstreept het belang van duurzaamheid in het onderwijs. We overhandigen het verdrag aan de Minister en de Staatssecretaris van Onderwijs, die de opdracht krijgen te onderzoeken hoe duurzame ontwikkeling op integrale wijze in het Nederlandse onderwijs gefaciliteerd kan worden.

Opleiden voor de toekomst
Als jongerenvertegenwoordiger spreek ik dagelijks met jongeren die ander onderwijs willen. Het huidige onderwijs is gebaseerd op de economie van het verleden. Jongeren willen opgeleid worden voor de toekomst, en voorbereid worden op de uitdagingen die er liggen. Onderwijs speelt een essentiële rol in het stimuleren van duurzame ontwikkelingen. Momenteel is duurzaamheid in het onderwijs heel versnipperd. Ondanks veel kleine en lokale initiatieven ontbreekt er samenhang, waardoor de impact beperkt blijft.

Geen groen = geen poen
Daarnaast blijkt dat duurzaamheid steeds meer economische kansen biedt. Het bedrijfsleven vraagt om jongeren die voor vernieuwing kunnen zorgen. Ik merk dat bedrijven zich zorgen maken over het onderwijs omdat jongeren aansluiting met het werkveld missen. Meer dan vijftig bedrijven en maatschappelijke partners, waaronder Philips, Friesland Campina, en Akzo Nobel, ondersteunen dit verdrag voor duurzaamheid in het onderwijs dan ook.

Brief
De afgelopen maanden heb ik samen met de organisaties Groene Generatie, Studenten voor Morgen en Jongeren Milieu Actief met bedrijven en Kamerleden gepraat. Op die manier wilden we een gezamenlijk en breed gedragen verdrag opstellen aangaande duurzaamheid in het onderwijs. Op 2 september, Duurzame Dinsdag, ontvingen alle Kamerleden en de Commissie OCW een brief met de oproep op 9 oktober steun te geven aan het verdrag.

Vraag uit de samenleving
Wij, jongeren, geloven in een faciliterende overheid. We willen een overheid die luistert naar de vraag in de samenleving. Docenten hebben behoefte om invulling te geven aan duurzaamheid, maar beschikken over onvoldoende kennis. Werkgevers hebben behoefte aan werknemers met vaardigheden op het gebied van duurzaam ondernemen. En wij willen opgeleid worden voor de samenleving van de toekomst. Het ondertekenen van het verdrag vandaag is daarvoor de basis.

670

Over de auteur

Ties Mouwen is Jongeren- vertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling.Als jongeren- vertegenwoordiger verzamelt hij de meningen van Nederlandse …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief