Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De Indiase president Pranab Mukherjee heeft een grootschalig voedselprogramma, ‘National Food Security Bill’ goedgekeurd om tweederde van de Indiase bevolking van goedkoop voedsel te voorzien.

Het programma is bedoeld ter bestrijding van honger – ondanks de indrukwekkende economische groei in de afgelopen jaren, heeft India nog steeds moeite om zijn bevolking te voeden en heeft het land meer ondervoede kinderen dan enig ander land in de wereld. Onder ‘National Food Security Bill’ zal elke maand vijf kilo goedkoop graan worden geleverd aan bijna 800 miljoen Indiërs. In totaal zal het de regering 1,3 biljoen roepies ($ 23.9bn; £ 15.8bn) per jaar kosten, en behoort het tot één van de grootste sociale welzijnsprogramma’s in de wereld (National Security Bill).

Toch wordt het programma niet geheel positief ontvangen. Critici zeggen dat de goedkeuring van het programma een politieke zet van Mukherjee is om meer stemmen en steun te krijgen en bovendien zal het veel druk zetten op de Indiase economie (The New York Times). Anderen zeggen dat het een plan is met misplaatste prioriteiten: de kern van het probleem wordt niet aangepakt; een gebrekkig voedseldistributiesysteem (The Guardian).

Bovendien heeft de regering net te maken met een voedseltragedie. Ten minste 22 kinderen zijn overleden en tientallen meer, zijn ziek geworden na het eten van een bedorven schoolmaaltijd in de oostelijke deelstaat Bihar. “We vermoeden dat de maaltijd is vergiftigd door insecticiden in groente of rijst," vertelt Amarjeet Sinha, senior ambtenaar in het onderwijs. (BBC World).

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief