Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Kindcentrum Het Speelplein in Uden is een van de scholen in Nederland die druk met duurzaamheid bezig is. De basisschool wordt namelijk verwarmd door middel van een ijskelder. Dit gebeurt volgens het omgekeerde koelkastprincipe: de warmte die vrijkomt bij het koelen van het ijs, wordt gebruikt om het schoolgebouw te verwarmen.

Dat het gebouw op deze manier wordt verwarmd, is niet uniek. Wel is het momenteel de enige school in Nederland die zo werkt. Frank van Wetten, stafmedewerker van de stichting SAAM scholen, heeft zich de afgelopen jaren druk beziggehouden met het project. Van Wetten vertelt dat er nu helemaal geen gas meer wordt gebruikt in het gebouw; zo laten ze zien dat ze rekening houden met problemen rond de geswinning in Groningen. Daarnaast zullen de energieprijzen in de toekomst alleen nog maar verder gaan stijgen en op deze manier ontkomt de school daaraan.

Naast deze opvallende manier van duurzaam verwarmen, maakt de school ook gebruik van regenwateropvang voor de toiletten en zijn er veel natuurlijke materialen in het gebouw toegepast. Zo zijn de marmoleum vloeren CO2-neutraal. Dat betekent dat er tijdens de levenscyclus van de vloer meer CO2 wordt opgeslagen dan dat er nodig was om het marmoleum te maken. De bouwsom van zo’n gebouw zal misschien met 10 procent omhoog gaan, maar dat wordt over de jaren heen zeker terugverdiend. De maandelijkse energierekening is namelijk om en nabij de nul euro. Het geld dat zo maandelijks bespaard wordt, kan weer geïnvesteerd worden in onderwijs. Een win-win situatie dus.

Deze duurzame keuzes resulteerde in een gemiddelde GPR-duurzaamheidsscore van liefst 9.1. De Gemeentelijke Praktijk Richtlijn (GPR) is een methode om de duurzaamheid van een gebouw te beoordelen aan de hand van gemaakte ontwerpkeuzes. Hierbij wordt gekeken naar de thema’s: energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde. De scores bevinden zich tussen de 0 en 10. De toegekende score van 9.1 is dus een hele hoge. Zo is de nieuwe school de duurzaamste school van Nederland geworden.

Van Wetten geeft aan dat er inmiddels alweer een nieuw schoolbouwproject is gestart en dat er veel duurzame mogelijkheden zijn voor de toekomst.

Over de auteur

Romy Smit (1996) is student Culturele Antropologie met een grote interesse voor religie, duurzame ontwikkeling en Latijns-Amerika. Ze heeft …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief