Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Wat is het uitgangspunt van de site?
Ik ben ooit begonnen met een studie levensmiddelentechnologie. Ik wilde honger bestrijden. Maar toen kwam opeens dat jaar dat er meer mensen doodgingen aan te veel eten dan aan te weinig. Ik besefte: honger daar en overgewicht hier, dat is allemaal deel van hetzelfde probleem. Ik benader de problemen vanuit Nederland en wil dus aan mensen vragen om in ieder geval één dag mee te doen met het global diet, waarbij je precies de hoeveelheid calorieën binnenkrijgt die je als bewoner op de aarde zijn toebedeeld. Als we alle op aarde geproduceerde calorieën delen door het aantal bewoners, krijgt iedereen zelfs een beetje meer dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Er is genoeg eten op deze wereld, maar het is slecht verdeeld.

Jij wil mensen hier vragen om hun deel te eten en niet meer. Maar hoe helpt dat hongerige mensen?
Ik wil dat mensen zich bewust worden dat wat ze eten een grote weerslag heeft op de aarde. Te veel vlees eten slokt ruimte voor diervoeder op, voedsel verspillen kost vervuiling aan transport en afval. Mensen eten te veel en te ongezond en denken niet na over de impact daarvan. Vrienden van mij doneren wel aan een goed doel, maar dan denk ik: je kunt de wereld ook direct helpen door eerlijke en goede producten te eten.

Zijn er niet genoeg sites met informatie over ons dieet?
Wij willen het breder trekken, dus niet alleen over gezondheid hebben, maar ook over de ecologische voetafdruk van je maaltijd, over de voedselkilometers die eten aflegt voordat het bij ons komt, over de vervuiling die aan eten verbonden is. Wij doen een menuvoorstel waarbij aan al die dingen gedacht is. Ook geven we algemene informatie over die thema’s.

Ben je in het dagelijks leven ook met voedsel bezig?
Ik ben een trainee bij een samenwerkingsverband van verschillende Nederlandse universiteiten waarbij oplossingen worden bedacht voor simpele benodigdheden in ontwikkelingslanden: een thermometer zonder kwik bijvoorbeeld die ook in oorlogsgebieden gebruikt kan worden. Een ander project waar we aan werken is onderzoek naar weerstations voor gebieden in sub-Sahara Afrika. Boeren hebben daar vaak geen manier van weer voorspellen. Dat maakt hun werk nog lastiger.

Meer over deze actie? Kijk in de agenda.

Deze actie is onderdeel van een reeks acties die door heel Nederland plaatsvindt van 1 t/m 15 oktober in aanloop naar Wereldvoedseldag. Kijk voor meer informatie over de andere Call to Actions op www.oneworld.nl/wereldvoedseldag/calltoaction.

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief