Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Veel talen gebruiken tonen of toonhoogtes om betekenis te geven aan woorden. Complexe talen zijn talen die minstens drie tonen gebruiken om geluidscontrasten te creëren. En het klimaat blijkt daar dus invloed op te hebben. “Het betekent niet dat talen volledig bepaald worden door het klimaat, maar het klimaat kan een van de factoren zijn die op lange termijn talen vorm helpen geven”, zegt antropoloog Caleb Everett, die het onderzoek leidde.

Dehydratie
Bepaalde geluidspatronen kunnen in een bepaald klimaat gezonder zijn. Maar hoe dat precies in elkaar zit, daarvoor is nog verder onderzoek nodig. Een mogelijke verklaring is dat droge lucht tot dehydratie van de stembanden leidt. Daardoor zouden ze minder elastisch worden.

Het onderzoek, waarvan de resultaten in de Proceedings of the National Academy of Sciences verschenen, nam meer dan 3700 talen onder de loep. Daarvan waren er 629 met complexe tonen. De meeste komen voor in tropische gebieden in Afrika en Zuidoost-Azië en ook in de vochtiger delen van Noord- en Zuid-Amerika en in Nieuw-Guinea.

Foto: cc

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief