Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Een jaar geleden ging Tetsuro samen met ontwerper Carla Peters en Jacqui Burger van Good to Give om tafel zitten om een leuk kerstgeschenk te bedenken dat zowel met kraanwater als eerlijke handel te maken had. En voilà, de Fair Trade karaffenset was geboren. “Carla had al snel een ontwerp gemaakt en vervolgens vonden we een fabriek in de Boliviaanse stad Cochabamba waar het geproduceerd kon worden”, vertelt Tetsuro. En dat was niet zomaar een plaats. “In 2000 waren er in Cochabamba grote bloedige protesten tegen de privatisering van kraanwater. Uiteindelijk met succes, waardoor sinds 2005 alle drinkwaterbedrijven weer publiek zijn.”

Maar die bijzondere plek is niet de reden waarom de karaffenset eerlijk en duurzaam is. Volgens Tetsuro zijn er andere belangrijke zaken die dit product ‘goed’ maken. “In eerste instantie gaat het er natuurlijk om dat de arbeiders, bijna allemaal locals, onder goede omstandigheden werken en een eerlijke prijs voor een product krijgen (zie video onder). Daarnaast is het glas dat is gebruikt gerecycled glas, en gaat 5 procent van de opbrengst naar de Plastic Soup Foundation. En met KRNWTR willen we met deze set natuur kraanwater goed op de kaart zetten en mensen aanzetten tot duurzaam handelen.”

Winnen, winnen, winnen!
Mocht je nou nog verlegen zitten om een mooi kerstgeschenk voor je familie of andere dierbaren, geen nood. Je kunt deze karaffenset, bestaande uit een karaf en twee glazen, namelijk winnen. Wat moet je doen? Maak in twee of drie zinnen een mooie liefdesverklaring aan kraanwater en stuur deze naar hjansen@oneworld.nl. Wie weet wordt deze Fair Trade karaffenset dan begin volgende week bij jou thuis bezorgd en krijgt hij een mooi plekje op tafel tijdens het kerstdiner. Je kunt tot vrijdagavond 19 december reageren. Stuur meteen je adresgegevens mee, hoe eerder we die hebben, hoe eerder de set bij je bezorgd is als je hebt gewonnen.      

In deze video kun je een kijkje nemen in de fabriek in Cochabamba.
[[{“fid”:”32757″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”fair trade krnwtr”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”fair trade krnwtr”},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“alt”:”Making of: EauToGive Fair Trade karaffenset”,”height”:”327″,”width”:”581″,”class”:”media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”}}]]

Foto: Eau to give

DSCN0027

Over de auteur

Freelance journalist

Hidde Jansen (1989) is freelance journalist die voornamelijk schrijft over duurzaamheidsthema’s, met een specialisatie op het gebied …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief