Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

Schimmel, aaskevers, maden, larven, raven, gieren en kraaien – alles wat te maken heeft met lijken en verrotting vervult ons met een lichte gruwel. We voelen ons ongemakkelijk in het oog van de dood.

Dode dieren, bomen en planten verwijderen we zorgvuldig uit onze omgeving. We creëren haast obsessief de illusie dat het leven eeuwig is en eindeloos duurt. Bijgevolg omringen we ons met gazonnetjes, stoppen we oude mensen weg in bejaardentehuizen, spuiten we rimpels weg met botox en gooien we fanatiek voedsel weg dat amper over de datum is. Alles om dood, sterfte en veroudering op gepaste afstand te houden.

Heer en meester

De natuur weet wel beter. Hele ecosystemen, complete diersoorten en schimmels zijn speciaal gemaakt om goed gebruik te maken van de eeuwige cyclus van leven en dood. Ze verwerken, vermalen, verteren en verschimmelen de rijke organische massa van ieder lijk, ongeacht of dat van dierlijke of van plantaardige herkomst is. Maar als heer en meester van de natuur pretenderen wij dat we die eeuwige cyclus naar believen kunnen verbreken wanneer die ons iets te zichtbaar wordt. Met die arrogantie zette Gedeputeerde Staten van Flevoland gisteren een dikke streep door de natuur van de Oostvaardersplassen. Een coalitie van VVD, PVV, SGP en 50plus oordeelde dat we natuur in Nederland niet mogen toestaan.

De kuddes wilde paarden, oerossen en edelherten moeten op onnatuurlijke wijze middels afschot of anticonceptie flink worden ingeperkt zodat de wintersterfte van dieren wordt voorkomen. Want stel je toch eens voor, echte natuur in Nederland, jakkes! Dat de dieren al niet meer spontaan van de honger mochten sterven maar uit hun lijden moesten worden verlost door een jager van Staatsbosbeheer, was al een weinig natuurlijke oplossing, maar zelfs dat compromis wordt nu niet meer gerespecteerd.

Zoekkaarten
Lijkenpikkers Beeld door: Jeroen Helmer / Stichting Ark

Gehakt

Onderwijl wordt in de slachthuizen in Oost-Brabant de ene koe na de andere door de gehaktmolen gedraaid. Dat gebeurt gelukkig in een klinische en onzichtbare omgeving door buitenlandse arbeidsmigranten. Daar zien of horen we lekker niks van en geen VVDer of PVVer zal daar dus een einde aan maken. De dood wordt onzichtbaar op afstand gehouden, de illusie dat de dood niet bestaat en het leven oneindig is blijft in stand. Terwijl de glad gebotoxde VVDers rustig door kunnen slapen.

Maar aaskevers, raven en ook de zo geadoreerde zeearend, maken deel uit van de natuur van de Oostvaardersplassen. Ze zijn afhankelijk van dode dieren en laten zich die goed smaken. Dat de zeearend zo door de provinciale staten wordt weggesaneerd is vast niet de bedoeling, maar wel de ultieme consequentie van de vreemde keuzes van Flevoland. Misschien kan de provincie ook daar een mouw aan passen: laten we met enige regelmaat een vrachtwagen gehakt in de Oostvaardersplassen dumpen. Dan kan de unieke natuur die zich met de dood voedt toch nog overleven.
____________________________________________________

Oproep!

Pleitbezorgers voor een natuurlijke Oostvaardersplassen zijn een petitie begonnen om te voorkomen dat het natuurgebied verandert in een dierentuin of schiettent. Bent u ook tegen de plannen teken dan hier! Petitie: Maak van de Oostvaardersplassen geen dierentuin en schiettent
_______________________________________________________

bialowieza-profiel

Over de auteur

Natuurliefhebber, programmamedewerker

ErnstJan Stroes (1966) is vooral vogelaar, veldbioloog en actief snelfietser. Hij is opgeleid als milieu-, duurzaamheids- en …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief