Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De verkwikkende geur van koffie luidt voor veel mensen het begin van de dag in. De warme substantie verjaagt de ochtendnevels uit de ontwakende geest: een verdienstelijke opgave. Het drinken van koffie heeft niet zomaar in relatief korte tijd een plek verworven binnen talloze culturen wereldwijd. Dat laat zich vertalen naar de mondiale nuttiging van 2,25 miljard kopjes koffie per dag. De volgende boodschap zal daarom – zonder tussenkomst van cafeïne – de hartslag van menig lezer doen stijgen: de koffie raakt op, door klimaatverandering.

Dat stelt de maatschappelijke organisatie Solidaridad op basis van een rapport van het Climate Institute of Australia of CIA (inmiddels The Australia Institute). OneWorld berichtte eerder ook al over dit rapport.

Solidaridad zet zich op internationaal niveau in voor de ontwikkeling van sociaal verantwoorde, milieuvriendelijke en winstgevende productieketens.

Gevolg van klimaatverandering

Onze uitstoot van broeikasgassen – die klimaatverandering aanspoort – is de grote boosdoener. Volgens het CIA wordt de koffieoogst aangetast door stijgende temperaturen en grillige regenval. Deze weersomstandigheden leiden ook tot meer schadelijke schimmelziektes en plagen van boorkevers die de koffiebladen verslinden. Daarnaast zal de voor koffieteelt geschikte landbouwgrond in 2050 gehalveerd zijn. Zo zal er in de toekomst minder koffie zijn en de verwachting is dan ook dat de prijs flink zal klimmen.

Ruim 125 miljoen mensen wereldwijd, die voor hun inkomen van de koffieteelt afhankelijk zijn, hebben het nu al zwaar te verduren. In Tanzania, waar de productie van Arabica koffiebonen voorziet in het levensonderhoud van 2,4 miljoen mensen, is de koffieoogst sinds de jaren zestig maar liefst gehalveerd door stijgende temperaturen. Ook in Ethiopië en Zuid-Soedan slinkt het voor koffieteelt geschikte gebied in rap tempo. Wat kunnen we nog doen om het tij te keren?

Wat jij als koffiedrinker kunt doen

Solidaridad stelt dat slechts twee procent van de waarde van de koffie-import geïnvesteerd wordt in de verbetering van de koffieteelt, voornamelijk voor certificering. Certificering is hard nodig, maar het neemt de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering niet weg. De organisatie benadrukt daarom de noodzaak voor meer investeringen in klimaatvriendelijke landbouw.

Denk bijvoorbeeld aan trainingen op gebied van afvalwater- en bodembeheer, of aan de introductie van nieuwe klimaatbestendige gewassen, die de negatieve impact van ontbossing voorkomt.

Heske Verburg, directeur van Solidaridad, stelt in een persbericht: “Om alle 20 miljoen boeren te trainen in klimaatvriendelijke landbouw moeten we grofweg zeven cent per kilo koffie investeren in de boeren. Het rendement van die investering is van onschatbare waarde als we daarmee een grotere crisis kunnen voorkomen.” En wees eerlijk, wie wordt er nou blij van een wereld zonder koffie?

We gaan dus ofwel geleidelijk aan meer betalen voor koffie, in een wereld waarin het donkerbruine goed verwordt tot een exclusieve delicatesse, of we investeren nu en helpen de koffieketen richting een duurzamere toekomst.

Vandaar dat Solidaridad koffiedrinkers en sympathisanten oproept om het filmpje hieronder te delen en zo bewustzijn te kweken onder de mensen. De koffie raakt op, maar te weinig mensen weten dat. Daar moet verandering in komen. De volgende stap is overheden en bedrijven hierop aanspreken. Daarna is de oplossing: investeren in klimaatvriendelijke landbouw; dat is in ieders belang.

IMG-20170928-WA0001-04

Over de auteur

Jr. Redacteur PowerSwitch

Floyd Driehuijs (1990) schrijft vanuit een antropologische achtergrond. Extremisme, mannelijkheid, energietransitie, klimaat: zijn …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief