Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

December is natuurlijk echt een feestmaand. Daar hoort veel kerstversiering bij. Voor het milieu is kerstverlichting met led-lampjes de beste keuze. Iets duurder in aanschaf dan gloeilampjes, maar zuiniger in gebruik. Een snoer met honderd gloeilampjes verbruikt ongeveer tien keer zoveel stroom als een snoer met evenveel ledlampjes. Ook gaan ledlampjes langer mee.

Vintage

Je oma had haar leven lang één doos kerstballen. Zoek in plaats van meedoen met een kersttrend antieke ballen op zolder of marktplaats. Niet alleen mooi, maar met het jaar ook meer waard.

goud relief

Zilver voor eeuwig

Zuurstokroze, ijsblauw, pompoen-oranje. De trends in kleuren voor de kerst wisselen met het jaar. Een zilveren bal is een blijvertje, op de voet gevolgd door rood en wit

zilveren bal

Recyclekunst

Oude kranten of knopen zijn prima materiaal voor kerstballen volgens allerlei diy-websites. Je kunt ook kiezen voor echte recyclekunst: mondgeblazen ballen van gerecycled glas, per stuk te koop in enkele wereldwinkels.

roze bal

Breibal

Een zelfgebreide kerstbal gaat lang mee. Deze komt uit het boek van de noorse ontwerpers Arne & Carlos, die deze knusse kerstversiering tot een hit maakten. Kies voor ecologische of tweedehands wol.

breiball

Vinder uit India

Waarom fair trade óf eco? deze vlinder uit de wereldwinkel is het allebei. Hij komt uit India en is gemaakt met een traditionele techniek met bamboepen en natuurlijke kleurstoffen.

vlinder

Geluk

Met deze Whishing bell doe je dubbel goed. De makers uit noord-thailand krijgen een eerlijke prijs voor hun product. Je hoort het klokje volgens Thais gebruik weg te geven, met een persoonlijke wens erbij. Zo maak je nóg een keer iemand gelukkig.

klokje
freestocks-org-470416-unsplash

Oh plasticboom, oh plasticboom

Hoe worden plastic kerstbomen gemaakt en zijn ze beter voor het milieu dan echte sparren?

0

Over de auteur

Freelance journalist

Ilse is adjunct hoofdredacteur van het tijdschrift Genoeg. Ook schrijft ze artikelen voor Vara Kassa Magazine, Plus Magazine en …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief