Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Hoewel ik niet wekelijks patat bak, heb ik in mijn leven toch al heel wat vet door de gootsteen gespoeld. Eerst deed ik dit uit onwetendheid, later uit luiheid, laksheid. Maar nu ga ik mijn leven beteren.

Nog los van het feit dat het produceren van olie veel water kost en we het dus zo min mogelijk zouden moeten gebruiken, is het doorspoelen ervan enorm schadelijk. Wanneer vloeibaar of vast vet in het afvalwater belandt, gaan de bacteriën die het water moeten zuiveren dood. Gelukkig kun je olie en vet bij de gemeente inleveren en dat is natuurlijk wat ik als verantwoordelijk burger had moeten doen. Maar het is zoveel makkelijker om het laagje olie dat in de pan blijft liggen gewoon met wat extra zeep in de gootsteen te laten verdwijnen.

Vette potjes
Het wegbrengen van olie zit zo niet in mijn systeem dat ik het eerst niet eens herkende: de piskleurige substantie in de groeiende verzameling jampotjes in onze keuken. Het was gewoon rommel, tot mijn huisgenoot toegaf dat zij iedere keer dat wij iets frituren of bakken, de olieresten bewaart en ’s avonds naar de keuken sluipt om het goedje met koffiefilters te zeven. In Spanje, waar zij vandaan komt, is dit een bekend gebruik. Oude olie wordt bewaard, niet om te voorkomen dat de gootsteen verstopt en ook niet uit ecologisch idealisme, hoewel dat een mooie bijkomstigheid is. Nee, in plaats van de olie met afwasmiddel weg te spoelen, maakt mijn huisgenoot er haar eigen zeep van.

Als je de gruwelijke scene in de roman en film Fight Club en het misselijkmakende idee dat in Auschwitz van mensenvet Jodenzeep gemaakt werd even vergeet, is dit de ultieme ‘ik-wilde-altijd-al-uitvinder-worden-activiteit. Zelf zeep maken is betrekkelijk eenvoudig, crisiswaardig voordelig en de gootsteenontstopper maakt het bijzonder spectaculair.

Op het internet zijn vele fora te vinden waar mensen elkaar adviseren bij het zeep maken. De mogelijkheden zijn eindeloos. Niet alleen wasmiddel, maar ook dagcrème, wasverzachter en bodylotion kun je gewoon in je eigen keuken fabriceren. Een enkeling gebruikt zelfs een mengsel van Marseillezeep en baksoda als tandpasta. Het handige van zelfgemaakte zeep is dat je het voor van alles kunt gebruiken. Het zou nooit in mij opkomen om mijn haar met vloeibaar wasmiddel te wassen, maar met deze zeep is dat zeker een overweging. Je krijgt er trouwens ook een zachte huid van. Na een uitvoerige cursus van mijn huisgenoot en gesteund door de online experts als Lucifall en Ageeth deel ik hier graag het recept waarmee ik mijn eerste zeep maakte, en waardoor ik het riool nu eindelijk niet meer (of in ieder geval iets minder) met braadvet bevuil.

Braadvetzeep

Bak een avondje loempia’s voor al je vrienden, en zeef de afgekoelde olie (olijfolie kan, maar zonnebloem- kokos- of andere olie is ook prima) zodat deze weer helder is. Verzamel zo 500 gram olie.

Neem 64 gram gootsteenontstopper. (Volgens Josette is alleen het Kruidvat huismerk in korrelvorm hiervoor geschikt, ik vertrouw in deze op haar vakkennis.) en los die voorzichtig op in 178 gram water. Gebruik hiervoor een glazen maatbeker of een pan die niet van aluminium is en zet voor extra Willie Wortelgevoel een veiligheidsbril op. Het water gaat wit bruisen en wordt snel heel heet. (Wel een beetje opletten dus.) Laat het tot 50 graden afkoelen, bij mij duurde dat ongeveer twintig minuten.

Intussen verwarm je de olie tot 50 graden, en wanneer beide substanties dezelfde temperatuur hebben, roer je de olie langzaam door het water dat nu Natronloog heet. Als het goed is wordt dit gelijk troebel.

Mix het mengsel met een (oude) staafmixer tot het zo dik is als vla en zet het dan in een pan in oven die een temperatuur van 80-90 graden heeft. Wacht ongeveer een half uur. Je zal zien dat (en ik citeer hier het handige zeep.vanderleden.com) …je zeep vanuit zijn vla-achtige fase langzaam een vaseline-fase (gelfase) ingaat.

Wanneer alles is verzeept (en dat kun je testen door kort aan de gel te likken, als het naar zeep smaakt is het goed, als het naar batterij smaakt heb je iets fout gedaan) kun je nog een aroma of kleurstof toevoegen. Daarna moet je het mengsel snel in een mal moet gieten om te laten stollen. (Ik gebruikte hiervoor een schoenendoos met plastic erin.) Wanneer de zeep gestold is kun je die in stukken snijden en om te wassen doe je één zo’n stuk in een lingeriezakje in je wasmachine. Kind kan de was doen.

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief