Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Wat is het meest duurzame pilsje? Rank a Brand brouwde een duurzaamheidsclassificatie van 32 biermerken en keek naar gebruik van bio-ingrediënten, energie, water en het terugdringen van CO2-uitstoot. En wat blijkt? Gulpener scoort het best. Gevolgd door Grolsch, Bavaria en Warsteiner.

“Duurzaamheid bij bier merken gaat niet alleen over biologische hop en gerst, of grondstoffen afkomstig van duurzame landbouw”, zo meldt Rank a Brand op de website. “Energieverbruik, groene energie en het waterverbruik bij de productie van bier vallen ook onder onze duurzaamheidscriteria.” Ook keek organisatie naar afval en verpakking. Rank a Brand nam 32 nationale en internationale biermerken onder de loep.

De merendeel van de biermerken rapporteren over hun CO2-emissies. Duidelijke doelstellingen om deze terug te dringen ontbreken echter, aldus Rank a Brand. Ook zijn er maar enkele merken die een degelijk beleid hanteren voor groen energiegebruik. Wel zetten veel merken zich in om het excessief watergebruik tegen te gaan. De score op het gebruik van gecertificeerde milieuvriendelijke grondstoffen en verpakkingsmaterialen is in het algemeen echter teleurstellend, aldus de organisatie.

Bier, biermerken, score, duurzaamheid, rankabrand

De ranking
Van de Nederlandse, Belgische en internationale biermerken die Rank a Brand onderzocht, ontving de nummer een uit het klassement Gulpener, 15 van de 23 punten (ofwel 65 procent van de maximumscore) en dus een B-label. Rank a Brand classificeert dit als ‘goed op weg’. Bavaria en Grolsch kregen allebei 12 van de 23 punten (52 procent). Warsteiner volgde op de voet met een punt minder. Deze drie merken ontvingen het C-label, wat volgens Rank a Brand gedefinieerd wordt als: ‘redelijk op weg, maar kan beter’.

Palm, Amstel, Brand, Jupiler, Dommelsch en Hertog Jan ontvingen een score van minder dan 35 procent van het maximum aantal punten. Evenals Heineken, dat altijd nog een van de meest gedronken biermerken in ons land is. Rank a Brand: “Deze merken moeten dus echt beter gaan presteren om een hogere score te behalen en zich duurzaam te mogen noemen.” Onderaan de lijst bungelen Leeuw Bier, Duvel en Alfa met het laagst haalbare E-label. “Dit label kun je dus beter niet kopen tot ze hun beleid hebben verbeterd.”

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief