Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Mijn jongste zusje verklaarde dat er niets beters is tegen een kater. Mijn ouders keken glazig over tafel. “Als je zoveel dorst hebt dat je de kraan wil leegdrinken,” verduidelijkte ze. Aan de uitdrukking op mijn moeders gezicht zag ik dat ze er nog steeds niet aan gewend was. Haar tienerdochter werd toch niet dronken? Mijn vader prikte verbouwereerd in zijn asperges.

Het recept voor de limonade waar mijn zusje het over had, komt van mijn oma. Mijn grootouders woonden afgelegen en hadden een grote tuin en zo lang ik me kan herinneren stond er in de zomermaanden een kan zelfgemaakte vlierbloesemlimonade in de koelkast. Misschien komt het omdat de zomers uit je herinnering altijd warmer zijn, maar ik heb de siroop wel eens in de natuurwinkel gekocht, en dat was toch niet hetzelfde, en bovendien niet goed voor mijn watervoetafdruk.

Want zoals Arjen Hoekstra (professor Water Management aan de universiteit Twente) in zijn boek Meer betoogt: Korter douchen is natuurlijk goed, maar in feite is dat dweilen met de kraan open. De waterrekening die je jaarlijks thuisgestuurd krijgt, is namelijk maar 1% van jouw watervoetafdruk. Het meeste water ‘verbruik’ je met voedsel en katoen dat buiten Nederland wordt geproduceerd

Een kopje koffie kost bijvoorbeeld 140 liter water, een kilo aardbeien uit Spanje 100 liter, een kilo biefstuk 15.000 liter. Je eten en drinken van dichtbij halen dus, is helemaal geen gek idee. En zelfs de stedeling kan nu zijn steentje bijdragen door uit het park zijn zomervoorraad limonadesiroop te halen. Bespaar water: maak vlierbloesemlimonade!

Voor vlierbloesemlimonade hoef je helemaal niet naar de winkel, je hoeft zelfs de stad niet uit. Vroeg in de ochtend fiets ik gewoon met een supermarkt-shopper naar het park om vlierbloesemschermen te plukken. De vlier staat nu (eind juni) in bloei en als je langs de struiken fietst, ruik je de bloemen al. Precies zoals de fris zure limonade smaakt!

Vlierbloesemlimonade

benodigdheden

een emmer

water (ongeveer een halve emmer)

50 vlierbloesemschermen

3 citroenen

1 kilogram (duurzame!) suiker of andere zoetstof

40 gram citroenzuur (Te koop bij natuurwinkel of ouderwetse drogisterij. Alleen nodig als je de limonade langer dan een week wil bewaren.)

recept

Verwarm het water in een pan en los hierin suiker en citroenzuur op. Doe het mengsel terug in de emmer en stop de schermen erbij. Was de vlierbloesem niet van te voren, dan verlies je alle pollen en smaak. Snijd de citroenen in vieren, knijp ze uit en doe ze in de emmer. Laat de emmer 24 uur staan. Giet af, zeef de laatste bloemen eruit en bewaar deze siroop in de koelkast. Leng de siroop voor het serveren aan met water. Koud is het extra lekker.

NB. De emmer
Mijn oma was een praktische vrouw. Ze had voor ieder kwaaltje een huis-tuin-en-keukenoplossing. Op muggenbulten leg je uienringen, op wratjes leg je krenten, je tanden poets je met huishoudzeep. Vlierbloesemlimonade maakte zij gewoon in een emmer, dezelfde emmer die ze gebruikte om de ramen te lappen en de vloer te dweilen. Ik ben ervan overtuigd dat het daar lekkerder van wordt, daarom volg ik dit recept. Maar mijn moeder maakt de limonade thuis gewoon in een grote pan, en die variant werkt ook uitstekend tegen een kater.

Ook lekker:

Vlierwijn, gemaakt van vlierbessen (alleen plukken wanneer de bessen pikzwart zijn).

Vlierbloesembeignets, lekker als borrelhapje.

Vlierbloesemazijn, heel simpel en heel smaakvol.

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief