Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Van de 10 miljoen inwoners in Zweden bezitten er ongeveer 300.000 een stuk bos. Carl Kling van Skogssällskapet, een overkoepelende stichting voor bosbeheer, vertelt dat de aankoop een stabiele investering is. ‘De waarde van grond stijgt en het volume van het woud neemt toe. Op de bank krijg je misschien één procent rente, de omvang van een bos groeit jaarlijks met wel vijf tot zes procent. Voor veel Zweden is dit een uitstekende aanvulling op bijvoorbeeld het pensioen,’ zo meldt hij aan Trouw.

In Nederland snijdt een dergelijke investering geen hout. Nederland bestaat voor 1o procent uit bos waar Zweden voor 70 procent uit bos bestaat. Bovendien kent Nederland in tegenstelling tot Zweden überhaupt weinig ongerepte natuur. Doordat Nederland zo dichtbevolkt is en intensief gebruikt wordt is de aanschaf van een stuk grond hier vele malen duurder. Bengt Fürenas, consultant eigendomsrecht bij Skogssällskapet, stelt dat Nederlanders daarom naar Zweden uitwijken om alsnog in land te investeren. ‘Iedereen lijkt door te krijgen dat de prijzen almaar stijgen, ook van hout als grondstof. Andere materialen zijn eindig, maar een boom groeit gewoon weer aan.’

Houtkap

De voornaamste inkomsten van de grond komen voort uit houtkap. Er zijn regels voor hoeveel bos je kan kappen in één keer, gezien het groeiproces van de bomen rond de 70-80 jaar kan duren, en kappen kan niet het gehele jaar door. Vandaar dat landeigenaren ook andere methoden vinden om van de grond te verdienen. Zij leasen de grond voor de jacht, verhuren huisjes, plaatsen windmolens en verkopen grind en steen.

Betwijfelbaar is of particulier bosbezit een goede ontwikkeling is. Meer particulier grondbezit werkt mogelijk meer houtkap voor bijvoorbeeld biomassa en biologische verarming in de hand. In de Verenigde Staten zijn de zuidelijke bossen in privébezit, waardoor de export van houtproducten en biomassa daar de afgelopen jaren drastisch is toegenomen. Lokale natuurorganisaties maken zich zorgen over de houtkap op grote schaal en vragen zich af of de privatisering van bossen een goede ontwikkeling is.

Niet alleen het verdwijnen van bossen zorgt voor vervuiling, het daarna opstoken van het hout als biomassa, maakt het dubbel zo schadelijk voor het milieu. OneWorld plaatste eerder een longread over de nadelige effecten van biomassa als energievoorziening. Een stukje bos aanschaffen is prima, maar de landeigenaar moet bewust het land beheren. Meer hout gebruiken als biomassa en excessieve houtkap, hebben een nadelig effect op milieu en klimaat.

fiona.jpg

Over de auteur

Fiona is redactiestagiair bij Werelddoeners en Masterstudent Filosofie.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief