Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Genoeg, tijdschrift en internetplatform ‘voor iedereen die meer wil doen met minder’, bracht gisteren een verslag van het Wet & Wild Waterfight op haar website en Facebook. Het Waterfight was het startschot van de Sta Droog Challenge die iedereen oproept een maand bij de kledingwinkel (on-en offline) weg te blijven. Het leidde tot een stroom aan reacties op de Genoeg-site. Teneur: een maand geen kleding kopen is niet echt stoer.

“Ik koop vaak genoeg een maand lang, of langer, geen kleren. Dat is toch niet bijzonder? Ik verbaas me er altijd over dat er mensen zijn die elke maand nieuwe kleren kopen” aldus Mirjam Boleij-van Oorschodt. Saskia van der Heide voegt toe: "Ik koop al mijn kleren tweede hands om zo een vuist te maken tegen de kledingindustrie." Ilse Verschoor meldt: “Vorig jaar heb ik een jaar geen kleren gekocht!”. En Lara Schipper: “Een maand? Ik koop gerust een heel jaar geen kleding.” Ook Leonie Kohl, die wij nog kennen als stagiaire OneWorld Food, laat weten dat ze al bijna een jaar geen nieuwe kleren koopt.

Vorig jaar heb ik een jaar geen kleren gekocht

Volgens de Genoeg-redactie openbaart zich hier een verschil tussen de doorgewinterde consuminderaars van Genoeg en de fashionista’s die de Sta Droog Challenge bedachten. “Bij Genoeg vinden we een maand 'een eitje'. Maar gisteren tijdens het evenement waren er wat jonge meiden die flink moesten slikken: 'Een hele maand niks kopen!? Ik hoop dat het gaat lukken’.”

Nederlanders kopen gemiddeld twee à drie kledingstukken per maand, zegt Kim Sauter van OneWorld Water. Een maand ‘droog staan’ bespaart dus al veel water in landen waar de beschikbaarheid van schoon drinkwater een probleem is – als je weet dat voor de productie van een t-shirt gemiddeld 2700 liter water nodig is. Bovendien, zegt Sauter: “Een periode van een maand om een actie te voeren en bewustzijn te kweken is net mooi, dat houdt de gang erin.”

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief