Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Het vernietigen van civiele drinkwatervoorzieningen tijdens een conflict is volgens verschillende internationale verdragen een oorlogsmisdrijf. Hoewel sommige drinkwatervoorzieningen na de aanvallen zijn hersteld, is de situatie ter plaatse nog steeds zorgelijk. Door de gebrekkige watervoorziening in Syrië bestaat er nog altijd het risico dat ziektes zoals tyfus en diarree de kop opsteken.

"Dit watertekort kon niet op een slechter moment komen", zegt de Syrische Unicef-vertegenwoordiger Hanna Singer. "Syrië kampt met een intense hittegolf en sommige buurten in Aleppo zitten al drie weken zonder stromend water. Vooral kinderen zijn daar het slachtoffer van, omdat ze kwetsbaarder worden voor besmettelijke ziektes."

Besmettelijke ziektes
Sinds het begin van 2015 meldde het VN-agentschap 105.886 gevallen van diarree bij de burgerbevolking en sinds begin deze maand zijn er al 3.000 kinderen behandeld voor lichte diarreeverschijnselen. Ook andere besmettelijke ziektes zijn aan een opmars bezig. Zo zorgt de lozing van afvalwater in de Eufraat voor een epidemie van buiktyfus in de oostelijk gelegen stad Deir-Ez-Zour. Unicef registreerde daar al meer dan duizend gevallen.

Om de crisis het hoofd te bieden heeft Unicef tot nu toe 18.000 anti-diarreekits uitgedeeld aan ouders van zieke kinderen. Ze werkt ook samen met hulpverleners ter plaatse om waterzuiveringstabletten uit te delen.

Herstellen
Een grote prioriteit is het herstel van de watervoorzieningen. Op dit moment moeten Syrische burgers het stellen met 20 liter water per dag per persoon, 100 liter minder dan de gemiddelde Europeaan elke dag verbruikt.

Om de dringendste nood te ledigen, levert Unicef dagelijks 800.000 tot 2,5 miljoen liter water vanuit het buitenland. Hierdoor kunnen ongeveer 200.000 mensen gemiddeld 15 liter water per persoon krijgen. Ook hulporganisaties als Oxfam, het Rode Kruis en de Syrische Rode Halve Maan werken mee. Ten slotte probeert Unicef ter plaatse te zorgen voor watervoorzieningen door al meer dan 50 grondwaterputten te graven. Deze putten leveren dagelijks meer dan 16 miljoen liter water.

Ondanks de inspanningen van de hulporganisaties kampen naar schattingen ongeveer een half miljoen inwoners van Aleppo nog steeds met watertekorten. In heel Syrië zijn 15 miljoen mensen afhankelijk van gebrekkige watervoorzieningen.

Foto: cc

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief