Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Wolfsbes
De gojibes is zo’n superfood die ineens een enorme populariteit kent. Een besje dat helemaal uit het Himalayagebergte in Oost-Azië moet komen en in Nederland wordt gebruikt in de yoghurt of tot sap wordt geperst. Maar dit besje groeit ook gewoon in ons kikkerlandje. Dan heeft het een minder tropische naam, namelijk de wolfsbes, die van de boksdoorn afkomt.  

 

Stap 1: Het planten van een gojibes dient te worden gedaan in het vroege voorjaar. De gedroogde gojibes 2-4 uur laten weken in glas water

 

 

 

 

Stap 2: Geweekte gojibessen (wolfsbessen) opensnijden. Gebleken is dat overmatig eten van de gojibes, zeg maar meer dan een handje per dag, diverse gezondheidsklachten op kan leveren. Zo zijn er mensen die last krijgen van overgeven en diaree. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft dit onderzocht en heeft geconcludeerd dat inname van te veel bessen kan leiden tot maagklachten. Er zijn geen aanwijzingen dat de bessen giftig of schadelijk zijn.

Stap 3: Het is zeker bewezen dat de gojibes meer dan tien goede voedingsstoffen bevat. De gojibes is rijk aan antioxidanten en niacine die kanker, hart en vaatziekten helpen voorkomen. Daarnaast stimuleren de antioxidanten het immuunsysteem, verlagen de cholesterol en vertragen het verouderingsproces. De grote hoeveelheid vitamine A helpt ook mee tegen het verouderingsproces en zorgt voor een beter zicht.  Opengesneden gojibessen in potgrond planten, ongeveer twee centimeter diep in de aarde. 

Stap 4: 1 Stekje uithalen. In de winkel betaal je bijna acht euro voor een bakje gedroogde gojibessen van 250 gram. Boerenkool is net zo rijk aan vitaminen en mag je ook scharen onder de term superfood. Toch halen wij het niet in ons hoofd veel geld uit te geven aan dat groene voer. Superfood is een term die marketingstrategen in het leven hebben geroepen. Het is voedsel dat tamelijk onbekend is bij de klant en daardoor juist interessant.

 

 

Stap 5: Stekje planten in pot van minimaal 30 centimeter hoog. Het duurt zeker een jaar voordat de struik groot genoeg is om bessen te produceren. Mocht je hier de tijd of groene vingers niet voor hebben, dan kan je ook een stekje aanschaffen. Die kosten minder dan tien euro bij de groothandel of tuincentrum. 

 

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief