Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Hoeveel vlees er op Pinkpop aanwezig is, wilde Paul McCartney weten voordat hij zondag het jaarlijkse festival afsluit. Niet dat de vegetariër het optreden zou annuleren als er vlees geserveerd wordt, maar voor organisator Jan Smeets was de vraag van de ex-Beatle wel reden om wat 'extra vegetarisch' aan de catering toe te voegen. McCartney is zeker niet de eerste die 'duurzame eisen' stelt aan een organisator.

kanye west
Kanye West. Foto: Wikimedia

Kanye West

Kanye West staat zeker niet bekend als een lieverdje en is gezien zijn kleedkamerwensen voor huidsmeersel en babydoekjes ook niet heel duurzaam te noemen. Toch moet er altijd een biologische chef bij optredens aanwezig zijn om hem en zijn dochtertje North te voeden. Daarnaast wil hij ook nog wel graag vier kleedkamers voor zichzelf. 

Morrissey

De Britse zanger Morrissey wilde alleen komen spelen in de Utrechtse Tivoli als het gehele gebouw vleesvrij zou worden gemaakt. Hij was een van de eerste die hard vega’s in de artiestenscene. Het tweede album met zijn band The Smiths uit 1985 had dan ook de toepasselijke titel Meat Is Murder. “Ik zie geen verschil tussen het eten van dieren en pedofilie”, vertelde hij zelfs ooit tegen The Guardian. “Het is allebei verkrachting, geweld, moord. Als ik voorgesteld word aan iemand die vlees eet, loop ik weg.”

Christina Aguilera

De Amerikaanse zangeres Christina Aguilera pakt het wat grondiger aan. Zij wil dat al haar eten zonder plastic wordt bereid en opgediend; verpakkingsloos dus. Daarnaast wil ze graag veel groenten en fruit. Ohja, en een doos Nesquik. 

gwen stefani
Gwen Stefani. Foto: Wikimedia

Gwen Stefani

Deze voormalig zangeres van No Doubt wil bij optredens graag een pesticide-vrij buffet voor haarzelf en haar medewerkers. Voor haar alleen biologisch geteeld voedsel dus. Daarentegen vraagt ze wel om dertig (!) flessen bronwater, al komt water niet overal even fris uit de kraan als in Nederland natuurlijk.

John Mayer

De gitaarster John Mayer is wel een van de winnaars in dit rijtje. Op zijn lijstje staat sojamelk en biologische groente en fruit. Daarnaast heeft hij een kleine obsessie met zijn tanden: hij verzoekt gastheren om vier ‘zachte’ tandeborstels, mondwater en verschillende typen tandpasta klaar te leggen.

Toename fair trade en biologische verzoeken 

Hoe zit het eigenlijk met de verzoeken bij Nederlandse poppodia? Sylvia, een van de dames die in Paradiso de artiestencatering voor haar rekening neemt, vertelt dat toen zij tien jaar geleden begon het aandeel artiesten dat vroeg om biologische producten en een vegetarisch maal ‘misschien 30 procent’ was. De vraag naar dergelijke producten is enorm gestegen – ze schat dat nu wel 65 procent van de artiesten vraagt om biologisch of fair trade voedsel.

Gisteren serveerde ze de de rockgroep Undertones nog een geroosterd bio kippetje. Opvallend is wel dat het vooral de grotere artiesten zijn met meer geld die vragen naar deze catering, “beginnende, arme bandjes doen dat bijna niet”. Tot slot heeft Paradiso voor al zijn personeel een Meatless Monday ingesteld, en ze vragen aan hun maandagavond artiesten om daar aan mee te doen. “Maar dat is geen must.”

Over de auteur

Lotte Sluiter werkt als programmamaker en journalist voor OneWorld. Daarnaast houdt ze zich bezig met FoodGuerrilla, een organisatie die …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

230308_MtMf23_OnlineBanners_5_600x500