Maar wie goed kijkt ziet dat spelt helemaal niet zo'n spannend oud graan is, het is in ieder geval niet anders dan enig ander brood. Het voedingscentrum legt uit dat zowel spelt als tarwe, waar het meeste brood van gemaakt wordt, uit dezelfde familie komen. Beide graansoorten bevatten eenzelfde aantal voedingsstoffen, gluten en vezels. De enige variaties die af en toe gevonden worden zijn terug te halen op de omstandigheden waarin het graan gegroeid is. Dezelfde variatie is te vinden binnen eenzelfde graansoort.

Buiten het feit dat het niet gezonder is dan normaal brood, blijkt het ook nog eens veel minder duurzaam te verbouwen. De opbrengst per hectare is van spelt namelijk de helft minder dan bij tarwe, volgens graantechnoloog Jan Delcour van KULeuven. Dit betekent dat er dus veel meer landbouwgrond voor nodig is. Ook zijn de kosten van het verbouwen van spelt dus hoger en blijft er minder ruimte over voor andere gewassen.

Kunnen we het verschil dan vinden bij de smaak? Ook al niet. Eigenlijk is er dus helemaal geen reden om spelt in te wisselen voor het goeie oude tarwebammetje.

Lees meer over onzinnige voedselhypes op de site van de Morgen. 

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief