Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

‘Gelijkheid en waardigheid’ is dit jaar het thema op World Toilet Day. Een groot probleem in veel landen is dat de behoefte in de open lucht gedaan moet worden. Daardoor wachten veel mensen vanuit privacy-oogpunt tot de duisternis invalt, met als gevolg dat meisjes en vrouwen vaak het slachtoffer zijn van seksueel geweld. Dit jaar staat dan ook in het teken van de bescherming van de privacy en tegelijkertijd het tegengaan van verkrachtingen en misbruik.

Deze Londense fototentoonstelling laat mooie beelden zien van wat het voor vrouwen wereldwijd betekent om toegang te hebben tot een fatsoenlijk toilet.

Aandacht voor schone toiletten
De dag is pas vorig jaar door de Verenigde Naties uitgeroepen tot officiële Wereldtoiletdag. Het doel van deze dag is om bij media, organisaties en consumenten aandacht te vragen voor de problematiek. Vorig jaar was het tevens het thema van het jaarlijkse media-evenement Serious Request. Toen werd er 12 miljoen euro opgehaald waarmee het Rode Kruis de sanitaire voorzieningen wereldwijd moet gaan verbeteren.

Dat de problematiek groot is blijkt wel uit deze kaart uit onze data-atlas. Hierop is te zien welk percentage van een land het zonder schone wc’s moet doen. De situatie in Niger, Zuid-Sudan en Togo is het meest zorgwekkend. 

Schoonste toilet van Nederland
Toiletten zijn er in allerlei soorten en maten. De VN zette de verschillende verschijningsvormen van een wc hier op een rijtje. In Nederland hebben we in vergelijking met veel andere landen weinig te klagen, vrijwel iedereen heeft in ons land toegang tot een schoon toilet. Er is zelfs een heus Nationaal Toiletonderzoek geweest. Daaruit kwam naar voren dat de schoonste wc van Nederland in Nijmegen staat. Op de wc-brillen van de toiletten van winkelcentrum Molenpoort werd geen enkele kolonie poepbacteriën gevonden en het kreeg daarom een 10 als rapportcijfer.

Om zelf wat op deze dag te doen kun je hier kijken voor enkele activiteiten en natuurlijk zelf acties organiseren en het geld doneren aan organisaties die sanitaire hygiëne hoog in het vaandel hebben zitten zoals Simavi en Humana.

Tot slot nog een lied gezongen door de Australische toiletpot Louie the Loo, vorig jaar gemaakt tijdens World Toilet Day:[[{“fid”:”31934″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“alt”:”World Toilet Day 2013 Louie the Loo sings Thank you toilet”,”height”:”327″,”width”:”581″,”class”:”media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”}}]]

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief